Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Április 04. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Lakossági fórum a belváros felújításáról – galéria

Lakossági fórum a belváros felújításáról – galéria

Hova lesznek az autók a térről? Elbír-e két városközpontot Békéscsaba? Aggodalmak, kétségek, kérdések és válaszok.

Hova lesznek az autók a Szent István térről? Nem luxus-e a szoborsétányra terelni a forgalmat? Miért bontják el a színház előtti közösségi teret? Elbír-e két városközpontot Békéscsaba? Ilyen és ehhez hasonló kérdések hangzottak el azon a lakossági fórumon, amely a belváros-rehabilitációról zajlott április másodikán a városháza dísztermében.
A belváros felújítása témakörében meghirdetett lakossági fórumra sokan jöttek el. A városháza dísztermében Csiaki Tamás és Wittmann László osztályvezető, Lukácsi László városi főépítész, Szloszjár György kert- és tájépítész, Tóthné Svecz Valéria, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, a kivitelező SADE képviseletében pedig Miklós Zoltán tartott előadást szinte minden, a felújítással összefüggő területről. Új információként hangzott el többek közt, hogy a korábban tervezett 32 helyett 18 fát vágnak ki a Szent István téren.


A lakossági fórum résztvevői - a képre kattintva megtekintheti galériánkat (fotó: Such Tamás)


A fórumon, a mintegy másfélórás tájékoztató után a lakossági kérdések következtek, amelyekre az előadó szakemberek válaszoltak. Az első kérdező azt tudakolta, hogy ha lezárják Békéscsaba egyik legforgalmasabb helyét, a Szent István teret, vajon „hová lesznek” az autók? Mint megtudtuk, lemodellezték, mely útvonalakat választják majd a közlekedők, eszerint valószínűleg a Petőfi, Jókai, Bánát, Bajza utcán, a Lencsésin, valamint az Árpád soron, Derkovits soron, esetleg az Urszinyi utcán oszlik el a forgalom. A következő érdeklődő arra hívta fel a figyelmet, hogy a csabaiak szeretnek kerékpárral járni, éppen ezért, mielőtt a Luther utca útjának kibővítése miatt felszámolják az ottani bicikliutat, kellene egyet építeni a Csaba utcán. Felvetette azt is, hogy a színház előtti kis tér igazi közösségi tér lett, nem szolgálja a városlakók érdekeit, ha azt felszámolják. Továbbá annak a félelmének adott hangot, hogy ha a buszforgalmat a Szent István térről az Árpád sor, Derkovits sor felé terelik, elveszhet a város egyik legszebb sétánya. Egy környéken lakó szerint ezek az utak a talaj szerkezete miatt sem bírják el a megnövekvő forgalmat. A szakemberek válaszából kiderült, hogy az Andrássy út felső szakaszán, az Irányi utcáig kialakítanak egy kerékpárutat, ami a későbbiekben folytatható lesz a Jókai utcáig. A színház előtti tér tágas és látványos lesz, az Árpád sor felé pedig nem terelnek forgalmat, mindenkinek a saját belátására lesz bízva, merre kerüli el a Szent István teret, ahova csak a célforgalom kaphat behajtási engedélyt. Elmondták azt is, hogy az önkormányzat pályázatot adott be az Árpád sor és környékének felújítására, rövidesen várható az eredmény.
A következő kérdező azt szerette volna tudni, ki tehet arról, hogy a Közgé tornatermének falát meg kellett bontani a pontatlanul tervezett parkolóház miatt. A válasz úgy hangzott, hogy a hibás geodéziai adatok miatt történt tévedés. A Szent István tér egyik lakója nyomatékosan kérte, a rendezvénytér kialakításánál és például az autóval történő behajtás szabályozásánál vegyék figyelembe, hogy lakások is vannak a téren, amelyeket életvitelszerűen használnak az ott élők. Felmerült az is, hogy a városnak már van egy központja a Csaba Centernél, vajon elbír-e két városközpontot Békéscsaba, vagy olyan lesz a Szent István tér, mint egy parasztház tisztaszobája. Mint kiderült, a Csaba Center kollektív tér, magánemberek tulajdonában van, nem lehet tehát városközpont, a Szent István tér viszont minden szempontból alkalmas erre: szimbolikus találkozóhely, amelyhez mindenki egyenlően hozzáférhet.
Aki a fórumon nem jutott szóhoz vagy jobban szeretett volna a háttérben maradni, feltehette kérdését írásban, erre a szakemberektől szintén írásban kap választ. A végleges kiviteli tervekbe pedig lehetőség szerint beépítik az est folyamán elhangzott és leírt ötleteket, kéréseket.

Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink