Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 15. 14:13, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Légvédelmi rakéták ezrei tűntek el

Légvédelmi rakéták ezrei tűntek el

Vállról indítható légvédelmi rakéták ezrei tűntek el Líbiában a polgárháború során, és az Egyesült Államokat most nagyon aggasztja, hogy ezek a fegyverek akár terroristák kezébe is kerülhettek.

Pénteken Brüsszelben tárgyalt EU- és NATO-illetékesekkel Andrew Shapiro amerikai külügyi államtitkár-helyettes, majd újságíróknak elmondta: aggodalomra ad okot, hogy a szóban forgó rakéták a terroristák kezében súlyos fenyegetést jelenthetnek a polgári repülésre nézve.

Főként az egykori Szovjetunió által gyártott, még a hatvanas években tervezett, a NATO kódrendszerében SAM-7-esként jelölt föld-levegő rakétákról van szó, amelyek súlya mindössze 14 kilogramm, hosszúságuk pedig 1,4 méter, ám 3 kilométer magasságba is képesek emelkedni.

A polgárháború előtt Líbiában mintegy 20 ezer vállról indítható rakétának kellett lennie, és a harcok elültével NATO-források szerint mintegy 10 ezer darab ilyen fegyver sorsával nem tudnak megnyugtatóan elszámolni. Ez még akkor is aggályokat vet fel, ha a rakéták jelentős részét megsemmisíthették a NATO légi csapásai - mondták katonai szakértők.

Shapiro elmondta újságíróknak: arról tudomásuk van, hogy terrorista szervezetek „kifejezték érdeklődésüket” e rakéták iránt. Az Egyesült Államok - tette hozzá az államtitkár-helyettes - további műszaki szakértőket kíván küldeni Líbiába, akiknek az lesz a feladata, hogy megpróbálják felgöngyölíteni, hová kerülhettek a rakéták. A tisztázó célú vállalkozás költségeihez az Egyesült Államok a szövetségesek anyagi hozzájárulását várja. (da)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése