Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2010. Február 03. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: Békés Megye Online

Lehetővé válik az ízületi gyulladások progresszívebb kezelése Gyulán

Lehetővé válik az ízületi gyulladások progresszívebb kezelése Gyulán

Lehetővé válik az ízületi gyulladások vizsgálata és progresszívebb kezelése Gyulán a Pándy Kálmán Megyei Kórházban.
Országszerte 7 reumatológiai centrum jut ultrahang készülékhez. Gyula az országszerte 7 centrum egyike, ahol lehet

A reumatológus szakorvos azzal, hogy rutinszerűen maga vizsgálhatja az osztályon betegét és közvetlen rálátással bír az ízület aktuális állapotára, terápiás döntését az eddigieknél pontosabb és részletesebb információk alapján hozhatja meg. A rutinszerű ultrahang vizsgálat nagy előrelépést jelent a korai diagnózis felállításában, valamint a terápia hatékonyságának nyomon követésében is, amely az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) szerint kulcsfontosságú abban, hogy az érintettek megőrizzék aktív társadalmi szerepüket.

A reumás és mozgásszervi megbetegedések Európában mintegy 7 millió embert érintenek. „Magyarországon a háziorvos minden ötödik betege mozgásszervi panaszokkal jelentkezik, a táppénzes esetekben és napok számában a balesetek után a második helyen, a rokkantnyugdíjas betegek számában a szív- és érrendszeri betegségek és a rák után a harmadik helyen állnak a mozgásszervi betegségek. Az utóbbi években ezek az arányok nem változtak pozitív irányban - mondta el Dr. Keszthelyi Péter.

Az ízületi gyulladással járó megbetegedések következménye a folyamatos mozgásképesség-romlás, amely hosszú távon munkaképesség-csökkenést eredményez. Ez amellett, hogy komoly nemzetgazdaságilag is mérhető hatása van, rendkívül mértékben megnehezíti vagy teljesen ellehetetleníti a betegek társadalomban betöltött szerepüknek további fenntartását, holott az időben elkezdett kezelés következtében a betegek életminősége is megőrizhető. Éppen ezért a betegség korai felismerésében és a betegellátásban komoly szerepe van a különböző diagnosztikai eljárásoknak.


Az technológiai díjnyertes ultrahang készülék révén rendkívül hatékony és az európai betegellátás színvonalához mérten is kiemelkedő kezelésre nyílik lehetőség az ország több pontján, köztük Gyulán a Pándy Kálmán Megyei Kórházban. (Szegeden Megyei Kórház-rendelőben, Debrecenben a Kenézy Gyula Kórházban, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központban, a Budai Irgalmasrendi Kórházban, valamint Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI)). Az ízületi gyulladással járó megbetegedések rutinszerű ultrahangos vizsgálata jövőbe mutató módszer az ellátásban, mert a rendszeres radiológiai vizsgálattal nyomon követhető a krónikus mozgásszervi betegségek alakulása, az alkalmazott kezelés hatékonysága. Így az időben történő terápiaváltással megelőzhetővé válik a strukturális károsodás, csonterózió következtében fellépő torzulás is, tehát legnagyobb nyertes a beteg lesz.


A készülékeket az Abbott Laboratories támogatásának köszönhetően használhatják az egészségügyi intézmények.

További információ:
Dr. Keszthelyi Péter osztályvezető főorvos

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.