Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 03. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Ma van a magyar rejtvényfejtők napja - vasárnapra versenyt szerveznek

Ma van a magyar rejtvényfejtők napja - vasárnapra versenyt szerveznek

Háromórás rejtvényfejtőversenyt szervez a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) vasárnap, a magyar rejtvényfejtők napja alkalmából.

István György, a ROE elnökségi tagja az MTI-nek elmondta: az egyesület kezdeményezésére az akkori oktatási és kulturális miniszter 2007-ben járult hozzá, hogy minden év február 3-át - a Füles című lap első számának megjelenésének napját - a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák. A hagyományoknak megfelelően a jeles nap alkalmából - immáron nyolcadik alkalommal - a ROE nagyszabású rejtvényfejtőversenyt szervez vasárnap.
A háromórás versenyre előzetesen már több, mint 200 rejtvényfejtő jelezte részvételét az ország minden pontjáról, ezzel ez lesz az idei év legnagyobb hazai rejtvényfejtő-versenye - mondta az egyesület elnökségi tagja.
Hozzátette: az egyéni keresztrejtvényfejtő-versenyen a kezdőtől a mesterig minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki megfelelő rejtvényt, és harcba szállhat a kupákért és a nyereményekért. Ezen kívül logikai rejtvényekkel, köztük a világszerte népszerű sudoku rejtvénytípus variációival is, valamint olyan különleges rejtvénytípusokban is tesztelhetik magukat a résztvevők, mint a titkosírásfejtés, a nyelvi játékok, vagy a vizuális rejtvények kategóriája.
Ugyan a rejtvényfejtés alapvetően még ma is megmaradt papíron, ceruzával és radírral végzett szellemi sportnak, de már megjelentek a számítógépeken, okostelefonokon is játszható játékok. Ehhez igazodva, az idei rendezvényen, a hivatalos versenyprogramon kívül, bemutató jelleggel nagy méretű okostáblákon is fejthetnek majd logikai és keresztrejtvényeket a résztvevők - mondta István György.
A rendezvény szünetében a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete ünnepélyesen tiszteletbeli taggá fogadja Schmidt János pécsi rejtvénykészítőt, aki több évtizede szórakoztatja jellegzetes definícióival fűszerezett keresztrejtvényeivel, betűrejtvényeivel az egyesület tagjait és a rejtvényújságok olvasóit.
István György emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 90 éve, 1925. január 22-én jelent meg az első "keresztszórejtvény"; a Ma Este című hetilap hasábjain néhai Kristóf Károly (1904-1994) tollából. Mint mondta, napjainkban hazánk igazi rejtvény-nagyhatalommá nőtte ki magát, hiszen sok országban jellemzően csak a számtalan sudoku kiadvány mellett csak hagyományos és skandináv keresztrejtvényeket tartalmazó kiadványokat lehet megvásárolni, ezzel szemben Magyarországon a több száz rejtvénymagazin között számos speciális típusú feladványokat tartalmazó újság is megtalálható.
A hazai rejtvényfejtő-mozgalom is jelentős mértékűvé nőtt, hiszen nem tudunk még egy olyan országról, ahol egy évben több mint 20 országos rejtvényfejtő-versenyt rendeznének. Emellett Magyarországon kerül megrendezésre minden évben a világon egyedülálló, 24 órás rejtvényfejtő-verseny is. A nemzetközi versenyeken hazánk számos érmet is nyert már, köztük Madarassy Pál 2007-ben egyéni rejtvényfejtő-világbajnok lett - tette hozzá a ROE elnökségi tagja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során