Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 19. 18:42, szerda | Belföld
Forrás: omegahirek.hu | Füssy Angéla

Magyar Értéktárban az Ajka Kristály – Öt új kiemelkedő értékünk lett hungarikum

Magyar Értéktárban az Ajka Kristály – Öt új kiemelkedő értékünk lett hungarikum

Öt újabb értékkel, Széchenyi István szellemi hagytékával, a Zsolnay porcelánnal, a Száztagú Cigány Zenekarral, a Gundel-örökséggel, valamint a Pick szalámival bővült a hungarikumok gyűjteménye.

A Hungarikum Bizottság keddi ülésén a Magyar Értéktárba történt jelölésekről is határoztak. Felvételt nyert nemzeti értékeink sorába az Ajka Kristály is.

Ez alkalommal Budaörsön, a Kürt Zrt. központjában tartotta ülését a Vidékfejlesztési Minisztérium Hungarikum Bizottsága. A világhírű informatikai vállalatnál most személyesen is meggyőződhettek a bizottság tagjai arról, mennyire méltó a cég egyik terméke, az úgynevezett Kürt-adatmentés, a közelmúltban neki megítélt hungarikum címre. Hogy csak legnagyobb sikerüket említsük, a World Trade Centerben megsemmisült gépek, adathordozók tartalmának mintegy 80 százalékát sikeresen állították vissza a magyar mérnök informatikusok.

A bizottság elé ez alkalommal több javaslat is került. A hungarikumok gyűjteménye a határozatok által 34-re bővült. A Magyar Értéktár szintén nemzetünk kiválóságainak kirakata. Ez a gyűjtemény is gyarapodott, méghozzá hat értékünkkel, mint a magyar akác, a magyar akácméz, az Ajka Kristály, a höveji csipke, a tárogató, valamint a Nagycenk és Kiscenk között található Széchényi-hársfasor.

„A magyar akác a tájban, kultúrában is, a magyarok hétköznapjaiban is, életünk része. A magyar akácméz világszerte a magyar méhészek csúcsteljesítménye. A höveji csipke élő hagyomány, a rábaközi viselet jeles sajátossága, kézzel hímzett csipke. Népi hangszerünk a tárogató is most már szintén a Magyar Értéktár része. Ide soroljuk ma már a legrégebbi magyar fasort, mely 250 éve díszíti a magyar tájat, s mutatja a Széchényi család kultúra teremtő tevékenységét, melyre méltán vagyunk büszkék mi magyarok” – mondta az ülést követő sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Nézze meg a sajtótájékoztatóról készült videó felvételt:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: