Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 23. 09:08, péntek | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: - illusztráció: mti

Májusban befejezhetik a kiemelt csoportok oltását Németországban

Májusban befejezhetik a kiemelt csoportok oltását Németországban

Májusban befejezhetik a leginkább veszélyeztetett csoportok oltását a koronavírus által okozott betegség elleni oltási kampányában Németországban, és júniustól minden felnőtt lehetőséget kaphat a védőoltás megszerzésére

- mondta a szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön Berlinben. Jens Spahn a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájában (Bundesrat) elmondott beszédében kiemelte, hogy a hatvan éven felülieknél átlépte az 50 százalékot mindazok aránya, akik legalább egy adag oltást kaptak már. Május végére az összes elsőbbségi csoportban beolthatnak mindenkit, aki hajlandó beadatni a Covid-19 elleni vakcinát, és júniusban visszavonhatják a veszélyeztetettségen alapuló oltási rendet.

Előzőleg több hírportál azt jelentette, hogy már májusban megnyithatják az oltás lehetőségét minden felnőtt előtt, mert a várható vakcinabőség miatt nem lesz szükség többé a veszélyeztetettségen alapuló sorrendre. Erről a miniszter azt mondta, hogy minél hamarabb elérik ezt az állapotot, annál jobb, de nem szabad teljesíthetetlen elvárásokat kelteni.

A szövetségi kormány három elsőbbségi kategóriát határozott meg a december végén elindított oltási kampányt szabályozó rendeletében. A hatvanon felüliek az utolsó, harmadik prioritási kategóriába tartoznak. Ide sorolták a többi között a rendvédelmi szervek és a katasztrófavédelem dolgozóit, a tűzoltókat, a katonákat és az élelmiszer-kiskereskedelemben dolgozókat is.

Jens Spahn szavai szerint mindezen csoportok beoltásával bő öt hét alatt végezhetnek. A miniszter elmondta, hogy a felnőtt lakosság egészét tekintve április végére 25 százalékra, május végére 33 százalékra emelkedhet a legalább egy adag oltással már rendelkezők aránya. Júniusban a tartományi fenntartású oltási központok és az ötvenezernél is több háziorvosi praxis mellett az üzemorvosok is rendszeresen részt vesznek majd a kampányban - mondta.



A miniszter az úgynevezett vészfékrendszerről szóló vitában szólalt fel. A szövetségi parlament (Bundestag) szerdán fogadta el a fertőző betegségek és járványok elleni védekezésről szóló törvény módosításával kialakított rendszert, amely a szövetségi kormánytól és a tartományi kormányoktól függetlenül, automatikusan beindul minden közigazgatási egységben, ahol tartósan - egymás után három napon keresztül - száz fölött van az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, azaz a hétnapi fertőzésgyakoriság.

A Bundesrat a vita után úgy döntött, hogy nem utalja vissza a Bundestaghoz a jogszabályt, amely ezzel a döntéssel Frank-Walter Steinmeier államfő elé került. A szövetségi elnök rögtön alá is írta a törvényt, amely hatályba lép, amint közzéteszik a jogszabályok hivatalos közlönyében.

A vészfékrendszer országosan egységes rendszerbe szervezi és megszigorítja a fokozott fertőzésveszély esetén érvényesítendő szabályokat. A legfőbb szigorítás, hogy száz feletti hétnapi fertőzésgyakoriság esetén részleges kijárási korlátozást kell elrendelni este tíz és reggel öt óra között. A részlegesség azt jelenti, hogy a kutyasétáltatás, az egészségügyi séta és a kocogás éjfélig még engedélyezett, és halaszthatatlan ügy, például munkavégzés céljával bármikor el lehet menni hazulról.

A vészfékrendszer egy sor további szabályt is tartalmaz, így például a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok csak az úgynevezett click & collect üzemmódban tarthatnak nyitva, vagyis csupán kiadhatják a vevőknek az előre megrendelt árut.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 161,10-en áll, minimálisan nőtt az egy héttel korábbi 160,10-hez képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.