Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. December 13. 07:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Már elérhető a molnupiravir gyógyszer Szlovéniában

Már elérhető a molnupiravir gyógyszer Szlovéniában

Szlovéniában már elérhető a Covid-betegek kezelésére kifejlesztett molnupiravir gyógyszer - közölte a helyi sajtó vasárnap az egészségügyi tárca bejelentésére hivatkozva.

A minisztérium közel hatezer ember kezelésére elegendő gyógyszermennyiséget vásárolt. Azok kaphatják meg, akiknél fokozottan fennáll a súlyos megbetegedés kockázata. A gyógyszer egyelőre négy kórházban lesz beadható, Ljubljanában, Mariborban, Celjén és Golnikon - írták a lapok.

A molnupiravir szájon át szedhető gyógyszer, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása szerint pozitív koronavírus-tesztet követően, a lehető leghamarabb, illetve a fertőzés tüneteinek észlelésétől számított öt napon belül kell bevenni. A gyógyszer gyártója, a Merck szerint a molnupiravir felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél.

Szlovéniában vasárnapra 783 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 14 beteg halt meg. Kórházban 883 beteget ápolnak, közülük 243-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 238 292-en kaptak védőoltást, közülük 1 170 181-en már a második adagot is beadatták.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 2339 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 45-en haltak meg. Kórházban 2293 beteget ápolnak, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 226 748-en kaptak védőoltást, közülük 2 037 511-en már a második adagot is felvették.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a hét végén a sajtónak úgy nyilatkozott: Zágráb háromféle gyógyszer beszerzését tervezi a Covid-betegek kezelésére. A Merck-féle molnupiravir mellett a Pfizer koronavírus-gyógyszeréből is szeretnének vásárolni, a csak kórházi körülmények között alkalmazható RoActemra nevű gyulladáscsökkentő gyógyszerből pedig már rendelt Horvátország, és a hónap végéig meg is érkezik az első adag - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése