Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már süketeken is segíthet az őssejt

Már süketeken is segíthet az őssejt

Brit kutatók szerint a tudomány hatalmas lépést tett az irányába, hogy gyógyítható legyen a halláskárosodás, miután egereken kísérletezett őssejt terápiával sikeresen tesztelték a módszert, az állatoknak javult a hallása - írja a BBC.

Az egerek hallása részben javult azáltal, hogy őssejt terápiával újraépítették azokat a fülben található idegeket, amelyek az agy hallásért felelős részével vannak összekapcsolva.

A kutatók abban reménykednek, hogy hasonló módszerrel segíthetnek halláskárosult embereknek is. Azonban az emberi kezelés még távolinak tűnik - teszik hozzá a szakemberek.

Minden tizedik halláskárosultnak sérült az az idegsejtje, amely felfogja a kívülről jövő jeleket, ez az úgynevezett spirális dúc. A kutatók célja, hogy ezeket a sérült idegsejteket újakra cseréljék.

Jelen kutatásuk során humán embrióból származó őssejtet használtak fel, amelyet egy kémiai vegyület segítségével hasonló sejtté alakítottak át, mint amilyen a fül spirális dúca. Ezt a vegyületet ezután finoman befecskendezték a 18 süket egér belső fülébe.

Tíz hét elteltével az egerek hallása átlagosan 45 százalékkal javult. Ez természetesen nem jelent teljes gyógyulást, tehát például a suttogást nem érti meg a korábbi halláskárosult, de képes részt venni egy beszélgetésben, megérteni azt és reagálni rá.

A legnagyobb kihívást a fül azon belső részének a megtalálása jelenti, ahol az őssejtterápia segíthet. 'Ez a rész ugyanis nagyon kicsi és nagyon nehéz ide eljutni' - mondta Dave Moore professzor, a kutatás vezetője. Ugyanakkor az eredmények nagyon biztatóak és reményt adnak arra, hogy megtalálják a halláskárosodás valódi okát a különböző esetekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár