Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Augusztus 11. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Marad a felsőfokú oktatás a megyében

Marad a felsőfokú oktatás a megyében

A békéscsabai MSZP-s képviselők egy megyei napilapban megjelent felsőoktatással kapcsolatos állítása nem igaz, hozzá nem értésből vagy politikai indíttatásból félrevezető információt tartalmazó vélemény...

Március elején Vantara Gyula országgyűlési képviselő és a Békés megyei képviselők együtt felmérték a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár – és Egészségtudományi Karának helyzetét. A gazdasági kilátások elkeserítőek voltak. Az egyetem Békés megyei karai a teljes leállással néztek szembe.

A korábbi felelőtlen döntések tarthatatlan helyzetet okoztak

A felelőtlen PPP konstrukcióban megépített kollégiumok óriási, évi 200 millió forintos terhet rónak a karra. A még 15 éven át fizetendő részleteket nehéz lesz törleszteni. A korábbi felelőtlen gazdálkodás miatt tavaly a három campuson átlagosan 18 százalékos létszámleépítésre került sor. Ráadásul, a képzés eddigi szerkezete olyan diplomás szakembereket produkált, akikre a munkaerő piacon nem volt szükség. Az egyetem Békés megyei helyzete tarthatatlan volt.

Marad a felsőfokú oktatás a megyében

„Békés megyei országgyűlési képviselőtársaimmal együtt tárgyaltunk Kis Norberttel a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral és elértük, hogy mindhárom Békés megyei helyszínen megmarad az oktatás és a képzés a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő lesz. A karok nem kell lemondjanak az új képzések kidolgozásáról sem, a valóban hiányterületekre lehet új szakokat akkreditáltatni a tervek szerint mesterképzési szinteken is, de ez több éves folyamat. A helyi campusok külső forrásszerzési pályázati aktivitása egyre nagyobb mértéket ölt, ezt tovább kell erősíteni, ezzel is biztosítva az itt dolgozok munkafeltételeit.” – mondta Vantara Gyula országgyűlési képviselő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt