Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Július 08. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Marad a meleg, de bárhol lehetnek zivatarok

Marad a meleg, de bárhol lehetnek zivatarok

A hétvégén is marad a kánikula, de bárhol lehetnek záporok, akár heves zivatarok is - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt szombatra is Vas és Zala megyére másod-, az ország összes többi területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Az UV-B sugárzás maximumértékei is meghaladhatják az extrém erős, 8-as szintet.


Ezzel együtt valamennyi megyében a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.


Vadász Vilmos kifejtette: A hőség csupán némileg mérséklődik, az ország jelentős részén továbbra is 35 Celsius fok felett lesz a hőmérséklet, szombaton 31-36, vasárnap 32-37 fok lehet.


Hétfőn már inkább csak az északi tájakon alakulhat ki zápor, zivatar, a hőmérséklet 31-38 fokig emelkedhet. Kedden viszont egy gyenge hidegfront éri el az országot, amely némileg mérsékli a meleget. Ekkortól már lehetnek olyan területek, ahol 30 fok alatt lesz a legmagasabb hőmérséklet. Az előrejelzések szerint kedden és szerdán 28-33, csütörtökön 27-32, pénteken 25-30 fok várható, de a jövő hétvégén ismét 28-33 fokos melegre lehet számítani - mondta a meteorológus.


Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg.


Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) pénteki közleményében azt írta, hogy nemzetközi és hazai klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még tikkasztóbb hőséghullámok, amelyek még az egészséges emberi szervezetet is jelentősen megviselhetik.


A napi átlaghőmérséklet emelkedésével a halálozások száma is nő - írta az OKI, hozzátéve: A 2008-2011. évi hőséghullámok idején ez 15-28 százalékos növekedést jelentett, az esetek 80 százaléka a 65 évnél idősebbek körében következett be. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek voltak.


bkdi bki kho

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.