Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Február 17. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Március közepén indulhat a belváros felújítása - galéria

Március közepén indulhat a belváros felújítása - galéria

A behavazott Szent István téren kicsit nehéz volt elképzelni, hogy jövő nyáron ugyanott már egy felújított, leburkolt, szép zöldfelületekkel tarkított téren sétálhatunk majd.

Pedig Vantara Gyula polgármester és a kivitelező SADE Kft. ügyvezetője, Kele Sándor Zsolt szerint így lesz.

Az alapkövet – az időkapszulában a tervekkel, egy levéllel az utókornak, és újságokkal, például a Csabai Mérleg legfrissebb számával – csütörtökön délelőtt rakták le a városháza előtt.


Kele Sándor Zsolt és Vantara Gyula az alapkőletétel után (a képre kattintva megtekintheti galériánkat - fotók: Such Tamás)


Kicsit dideregve álltunk az impozáns épületnél, amikor Vantara Gyula és Kele Sándor Zsolt munkához látott, és egy fiatal hölgy lépett elénk: Csak látni szeretném – mondta – , hogy majd egyszer, ha erre sétálok az unokáimmal, elmondhassam nekik, én itt voltam az alapkő letételénél, és megmutassam, hol van.
A belváros rehabilitáció első ütemének első fecskéjeként még múlt év októberében a parkolóház alapkövét rakták le, ott már javában folyik az építkezés. Kele Sándor Zsolt szerint – tekintettel az igazán télies télre – a belváros felújítása március közepén kezdődhet el. – Óriási felfordulás lesz, de a munka gyorsan látványos eredményt hoz majd. Addig is a lakosság türelmét kérjük – mondta az ügyvezető.
– A belváros felújítása a legjelentősebb városképformáló beruházás a Fiume Hotel megépítése óta – fogalmazott Vantara Gyula polgármester már a városháza dísztermében – , ezzel Békéscsaba belvárosa a megye szíve lesz. A közel kétmilliárdos összköltségű beruházást az Európai Unió ötvenhét százalékban támogatja. Ez összességében az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 1,1 milliárd forint támogatást jelent. Az önkormányzati beruházás mellett, a fejlesztésben vállalkozók is részt vesznek. „Magyarország Megújul” ez az Új Széchényi Terv szlogenje. Hiszem, hogy a fejlesztésnek köszönhetően nemcsak Magyarország, hanem Békéscsaba is megújul. Olyan belváros épül, amely nem csak nekünk csabaiaknak lesz kedves, hanem a megye minden lakosa büszke lehet majd rá – jegyezte meg a polgármester. Vantara Gyula kiemelte, hogy a beruházás keretében megszépülnek a zöldfelületek, és több lesz az olyan hely, ahol kizárólag a gyalogosok közlekedhetnek. A fejlesztés, amely a főtéren kívül érinti az Andrássy, Irányi és Luther utcát is, 2013 közepére készül el.
Nemzeti ünnepeinken mindig megtelik a Szent István tér, az augusztus huszadikai tűzijátékot egész tömegek nézik onnan. Jövőre minden bizonnyal már a felújított térről gyönyörködhetünk az égre festett színes csodában.

Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt