Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 18. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Még a chipsadómentes termékeket kínálják a boltok

Még a chipsadómentes termékeket kínálják a boltok

A kiváló magyar élelmiszernek minősülő termékek után is chipsadót kell fizetnie több gyártónak.

A cégek, ahol tehetik, csökkentik a termékek sótartalmát, de az új márkák bevezetése és a csomagolóanyagok beszerzése így is több tízmillió forintos pluszköltséget okoz.

A szeptember elsejétől bevezetett népegészségügyi termékdíjat csak az előrecsomagolt termékek után kell megfizetni. Vagyis a fűszersó adóköteles, ha kis kiszerelésben kerül a boltok polcaira. De ha zsákszámra adják el, például egy húsüzemnek, akkor nem kell utána fizetni. „Véleményünk szerint a törvény azokra kellene, hogy vonatkozzon, akik közvetlenül fogyasztható élelmiszert gyártanak. Mert a kolbász-fűszerkeveréket senki sem fogyaszt abban a formában, ahogy mi azt előállítjuk, hanem kolbászt készít. És tudjuk, hogy a kolbászhoz kell 2-2,5 százalék só” – nyilatkozta Pethő Zoltán, a Böllér Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyarország legnagyobb snackgyára Győrben van. A cég a 8 milliárdos árbevétele után várhatóan 1,3 milliárd forint adót fizet. „Az nem megoldás, hogy mondjuk a sós snackgyártó ágazatot büntetik egy ilyen adóval. Mi a sóbevitel 0,5 százalékáért vagyunk felelősek itt Magyarországon. A burgonyachips 1 ezrelékben felelős a sóbevitelért, miközben a például a feldolgozott húskészítmények, pékáruk, sajtok a sóbevitel 46 százalékát produkálják Magyarországon, és őket semmiféle adót nem vetettek ki” – nyilatkozta Ágyai Szabó Gábor, a Chio Magyarország Kft. piackutatási koordinátora.

A kormány idén 5, jövőre pedig 20 milliárd forint bevételt vár a chipsadótól. A számítást derűlátónak tartja az Országos Kereskedelmi Szövetség. „Most egy olyan időszakban élünk, amikor a devizaválság és egyéb okok miatt a vásárlók nagyon is a fogukhoz verik a garast. Nagyon figyelik az árakat. A jövő év is kétséges, hiszen bár a jövő évi piaci környezetet pontosan még nem ismerjük, de minden előrejelzés arra utal, hogy továbbra is feszített, nehéz lesz a fogyasztói piac helyzete” – szögezte le Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az üzletek egyelőre még a chipsadómentes termékeket kínálják. A vásárlók az áremelést szeptember végén, október elején érzik majd meg, mert addigra fogynak el a korábban beszerzett készletek. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.