Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Augusztus 03. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabaimérleg

Még hogy uborkaszezon…

Még hogy uborkaszezon…

Az uborka egy igen ízletes zöldségfajta. Az uborka vagy népiesen ugorka a tökvirágúak rendjébe, a tökfélék családjába tartozó növényfaj.

Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Nyáron gyakran emlegetjük, hogy nem történik semmi, tehát uborkaszezon van…
Nos, ez Békéscsabára egyáltalán nem igaz! A nyár, egészen kora őszig elkényeztet bennünket a különböző programokkal, kulturális csemegékkel.
Az immár hagyományos Városházi Esték egészen július közepéig kínálta színpadi, zenés, és egyéb produkcióit, az Ibsen udvarán pedig kora őszig a TeÁtrium csábítja a publikumot irodalmi estekre, felolvasóestekre és a zeneudvarba különböző zenei produkciókra. Az immár szintén hagyományos népi kismesterségeket bemutató rendezvénysorozat, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület felnőtt és ifjúsági népművészeti táborai júliusban várták a kétkezi mesterségeket kedvelőket.
Az augusztus – az immár több mint negyedévszázados ZENIT, azaz zenei ifjúsági találkozó és fúvósfesztivál keretében – kínál nemzetközi szinten elismert, nívós koncerteket és versenyt. Az augusztus 20-ai, s az azt megelőző napokban Mezőmegyeren és a Lencsési lakótelepen előünnepségek gazdagítják a nyár kínálatát, s gasztronómiai remekünk, a számtalan módon elkészíthető lecsó is fesztivállal várja a csabaiakat. A gyermekek különböző kézműves, sport- és egyéb táborokban múlathatták az időt. Az országos fesztiválok, a sziget, az EFOTT… is csábítják a fiatalokat, nekünk pedig itt volt a saját fesztiválunk, a KÖRF.


Felvételünkön Molnár Piroska, Vári Éva, Szacsvay László, Benedek Miklós látható Ronald Harwood: A nagy négyes című darabjában, az Orlai Produkció előadásában (Foto: Such Tamás)


A gyakran 39-40 fokos kánikulában együtt lubickolhattunk az Árpád Fürdőben Frankó Attilával, de szerencsére igen gazdag térségünk természetes vizekben, folyókban is. A Balaton, a magyar tenger sok családnak az idén is álom maradt…
Ám egyáltalán nem kell elkeserednünk, hiszen nekem például „Szanazug, a Riviéra!”, s bizony igen jól esett a kánikulai délutánokon elmerülni a hűs habokban…
Még hogy uborkaszezon… Ez Békéscsabára egyáltalán nem igaz!

Vándor Andrea

Címkék: uborka, uborkaszezon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek