Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Október 31. 05:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

Megállapodást írtak alá egy kínai egyetem magyarországi működéséről

Megállapodást írtak alá egy kínai egyetem magyarországi működéséről

Nemzetközi szerződést írtak alá a Hejlongcsiang Kínai Orvoslási Egyetem további magyarországi működéséről hétfőn Budapesten.

Az aláírást követően tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Kína és Magyarország együttműködése soha nem volt olyan jó, mint most, és a kapcsolataik egyik legfontosabb pillére az oktatás.

Kína és Magyarország stratégiai átfogó partnerségi megállapodást kötött májusban, és Magyarországnak az az érdeke, hogy a szoros együttműködés fennmaradjon a világ egyik legerősebb gazdaságával rendelkező országával - mutatott rá.

A külügyminiszter kiemelte: Magyarországon az oktatási rendszer minden szintjén biztosított a kínai nyelvű oktatás, itt van a Konfuciusz-intézetek regionális központja, és regionális összehasonlításban a legtöbb ilyen intézet is.

Kitért arra: a Hejlongcsiang egyetemnek már 2010 óta van kihelyezett tagozata a Semmelweis Egyetemen (SE), a kínai intézmény - amely már 50 éve működik - komoly szakmai elismertségnek örvend.

Szijjártó Péter elmondta: az új felsőoktatási törvény értelmében öt olyan egyetem van Magyarországon, amelynek további itteni működéséhez kormányközi megállapodásra van szükség. Most a második ilyen megállapodást írták alá, ezúttal a Kínai Népköztársaság kormányának felhatalmazása alapján Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának vezetőjével - emlékeztetett.



Úgy vélte, az a tény, hogy már a második külföldi egyetem magyarországi működéséről kötöttek magállapodást, bizonyítja, hogy igenis lehetséges megfelelni a felsőoktatási törvényben foglalt kritériumoknak, amelyek minden hasonló egyetemre vonatkoznak. A megegyezéshez kell szándék és jóindulat - tette hozzá.

A tárcavezető szerint a megállapodás mérföldkövet jelent a magyar-kínai oktatási együttműködésben.

Kérdésre közölte: minden Magyarországon működő külföldi egyetem esetében akkor kötnek kormányközi megállapodást, amikor megegyeztek minden kérdésben. Remélhetőleg a CEU esetében is eljutnak addig, hogy megköthetik a megállapodást, most a szakmai vizsgálat időszaka zajlik, és ha ennek kedvező az eredménye, akkor nagy lépést tehetnek a megállapodás aláírása felé - mondta.

A katalán helyzetet firtató kérdésre Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország továbbra is Spanyolország belügyének tekinti a kérdést.

Hszü Mej, Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke azzal indokolta a megállapodás jelentőségét, hogy a kétoldalú kapcsolatok alapja a kulturális és oktatási együttműködés. Évek óta együttműködnek az SE-vel, és ez az együttműködés emelkedett most magasabb szintre - fogalmazott.

Címkék: egyetem, kína, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.