Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Október 11. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Békéscsaba Megyei Jogú Város

Megemlékezések október 23-án és november 4-én – módosított formában

Megemlékezések október 23-án és november 4-én – módosított formában

Az önkormányzat Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sport Bizottsága döntése alapján városunkban a korábbi évektől eltérő, új formában emlékezhetünk meg az ’56-os eseményekről.

A változtatások elsősorban helyszíneket, időpontokat érintenek, amelyekről bővebb információkat az alábbiakban közlünk.


Előzmények


Békéscsabán, október 23-án három helyszínen zajlottak megemlékezések. Délelőtt a Kazinczy utcai egykori laktanyánál hajthattunk fejet Farkas Mihály és Mány Erzsébet emberi nagysága előtt. Köztudott, hogy ennek az épületnek az udvarán végezték ki a két fiatal mártírt, majd a Berényi úti temetőben földelték el őket. A megemlékezés így a sírhelyüknél folytatódott, majd délután a Nagy Imre téri központi ünnepséggel zárult.


A változások 2011-től


Idén, azaz 2011. október 23-án egy központi ünnepségen emlékezünk meg a forradalomról, mégpedig a Nagy Imre téren, délután 4 órakor. Itt először a Balassi Táncegyüttes műsorát tekinthetik meg a térre látogatók, majd Vantara Gyula polgármester beszédét követően – a Nemzeti Összetartozás Napja és augusztus 20-a után – immár harmadik alkalommal emeli az ünnep méltóságát az állampolgári eskütétel.


Az eseményt, mivel központi koszorúzásra a Kazinczy utcán nem kerül sor, Nagy Imre szobrának koszorúzása zárja, amelyre az Oktatási, Közművelődési és Sport Osztály munkatársai felkérő levelet küldenek a városi politikai és társadalmi szervezeteknek.


November 4-én, a forradalom leverésének emléknapján délelőtt 10 órakor Mány Erzsébet és Farkas Mihály Kazinczy utcai emléktáblájánál emlékezünk meg ’56 ismert és névtelen hőseiről, ezt követően a Berényi úti temetőben található sírjuknál.


A változtatás okai


Komoly ellentmondás volt abban, hogy ugyanazon a napon ünnepeltük a forradalom nagyszerűségét és emlékeztünk meg a mártírok haláláról. Ráadásul a három helyszín, azaz a délelőtti és délutáni események között megoszlottak a megemlékezők. Azonban november 4-én központilag a város nem szervezett megemlékezést. Ezt az adósságot is törlesztjük mártírjainkra emlékezve.
Természetesen a Halottak Napját követő napon Békéscsaba városa megemlékezik a hősökről és mártírokról, de ezzel elsősorban az I. és II. világháborúban elesettek előtt tisztelgünk.


Remélhetően a fenti változtatással sikerül megőrizni, talán emelni az ünnep méltóságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.