Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. December 03. 15:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meghosszabbítják a Tisztítsuk meg az országot! projekt első ütemét

Meghosszabbítják a Tisztítsuk meg az országot! projekt első ütemét

Magyarország számára kiemelt cél a környezet védelme, hiszen mindannyian tisztább környezetet szeretnénk.

A kormány által elindított Tisztítsuk meg az országot! projekt az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem kiemelkedő programja, amelyben 2020-2022 között négy ütemben kerül sor a közforgalmú területek megtisztítására - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

Az elmúlt hónapokban a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint 8 település - Csepel, Kaposvár, Esztergom, Monor, Kapuvár, Balatonfőkajár, Füzér, Sümeg - közreműködésével összesen 9000 tonna illegális hulladékot számoltak fel.

A közlemény idézte Boros Anitát, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárát, aki elmondta, nagyon népszerű a HulladékRadar applikáció, amelynek a segítségével bárki bejelentheti az illegális hulladéklerakóhelyeket. Már több mint 10 000 regisztrált felhasználója van az applikációnak és több mint hatezer bejelentés érkezett. Ezek száma a hidegebb idő beköszöntével sem csökkent jelentősen - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a projekt részeként meghirdetett felhívásra folyamatosan érkeznek a pályázatok a környezetszennyező és egészségi kockázatokat hordozó illegális hulladéklerakók felszámolására.

Közölte, a civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, illetve a nagyobb területeken elszórtan fellelhető, nagygépi munkálatokat nem igénylő hulladéklerakók felderítésére és felszámolására pályázhatnak, a gazdálkodó szervezetek a köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására, az egyházi jogi személyek pedig a kezelésükben vagy tulajdonukban álló területen található illegális hulladékok összegyűjtésére és elszállítására adhatnak be pályázatot. A felsoroltak pályázhatnak ingatlanvédelmi rendszer, így sorompó, kamera kialakítására is.

A kormány a járványhelyzet miatt meghosszabbította a jelentkezési határidőt, hogy minden érintett be tudjon kapcsolódni az országos akcióba, emellett új befejezési, teljesítési dátumot is meghatározott, így az abban részt vevő szervezetek 2021. kora tavaszáig zárhatják le a programokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni