Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Augusztus 15. 21:46, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a Királyi Napok programsorozata Székesfehérváron

Megkezdődött a Királyi Napok programsorozata Székesfehérváron

Ünnepváró kiállításokkal és a tizenhetedik alkalommal megrendezett nemzetközi néptáncfesztivál nyitóelőadásával megkezdődött szerdán a Királyi Napok augusztus 20-ig tartó rendezvénysorozata Székesfehérváron.

A Szent István Király Múzeum dísztermében "Király és városa - Szent István és Székesfehérvár a filatéliában" címmel nyílt kiállítás. A Bélyegmúzeum anyagából válogatott tárlat első királyunk és a nevével az évszázadok során egybeforrt város, Székesfehérvár közös történetét mutatja be a művészi bélyegek segítségével.
A művészi kisgrafikák az államalapítást, Szent István és családja történetét, valamint székesfehérvári kötődéseit, és a koronázóváros történelmi szerepét illusztrálják. A jelent idézve helyet kaptak a kiállításon a dunántúli megyeszékhely testvér- és partnervárosainak bélyegei is.
Az október 7-ig látható kiállítás megnyitásán Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt, majd Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója ajánlotta a tárlatot az érdeklődők figyelmébe.
A Pelikán Galériában "Székesfehérvár 1038-1938-2013" címmel a város 24 képzőművészének 60, a 2013-as székesfehérvári emlékévhez kapcsolódó alkotását állították ki. Mint a tárlatot megnyitó Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, a szeptember 21-ig látható kiállítás képet ad arról, hogy mit jelent a koronázóváros történelme, építészeti és műalkotási hagyatéka a mai kor művészeinek.
A Királyi Napok egyik leglátványosabb programjaként este megkezdődött a nemzetközi néptáncfesztivál rendezvénysorozata
Az augusztus 20-ig tartó fesztiválon Albánia, Costa Rica, Finnország, Franciaország, Grúzia és Spanyolország egy-egy együttese mutatkozik be, de bekapcsolódnak a programokba Argentína, Mexikó, Dagesztán és Thaiföld Magyarországon tartózkodó táncosai is. A hazai néptánckultúrából a TáncolKodo és az Ikarusz Táncegyüttes, népzenéből pedig a Zombori Zenekar és a Romengo ad ízelítőt.
A néptáncfesztivál idején minden este más-más együttes lép színpadra a Városház-téren, majd a Táncházban nemzeti folklórestekkel fejeződik be a napi program.
A Királyi Napok rendezvénysorozata keretében felavatják a városháza közgyűlési termének újraírt történelmi feliratait, ünnepi közgyűlésen adják át a városért kiemelkedő munkát végzetteknek az elismeréseket, s fehérváriak ezrei tisztelegnek Szent István szarkofágja előtt.
A Királyi Napokat annak emlékére szervezik meg évről évre Székesfehérváron, hogy Szent László dekrétuma, majd az Aranybulla arról rendelkezett, hogy a szent király ünnepét "minden esztendőnként (…) Fehérvárat tartozunk megülni."
Augusztus közepe több mint ezer éve a törvénylátó napok ideje volt a királyi városban, ami lassan áttevődött István király szentté avatásának napjára, augusztus 20-ra.

Címkék: Kultúra-program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti