Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 29. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megmozgatja Európát a Move Week

Megmozgatja Európát a Move Week

Európa felnőtt lakosságának kétharmada nem mozog eleget, s ennek következtében 600 ezren halnak meg évente. A sportolás iránti igény felkeltésére törekszik szerte Európában a szeptember 29. és október 5. között megrendezendő Move week, melynek programjairól, valamint a mozgás népszerűségéről és népszerűsítéséről Veress Réka, a program magyarországi koordinátora és Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára mesélt rádiónkban.

Míg régen a ház körüli munka kielégítette a mozgásigényt, manapság egyre kevesebben és egyre kevesebbet mozgunk, sportolunk. Az emberek többsége szereti a sportot, de csak nézni - fogalmazott a műsorban Salga Péter. Pedig szinte mindegy, hogy mit választunk, kiadós sétát, futást vagy egy kis táncot. A legfontosabb a fokozatos terhelés és a rendszeresség, hisz a rövid távú, hirtelen terhelés sérülést eredményezhet - hangsúlyozta.

Sportolásra alkalmas intézményekből persze sosincs elég, de aki akar, tud mozogni: gyalogolni, futni, nordic walkingozni edzőterem nélkül is lehet. Emellett a kerékpár is ideális sporteszköz a városban - mondta a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára.

Az iskolai testnevelés oktatásról szólva a test és a lélek harmóniáját hangsúlyozta Salga Péter. Mint mondta, a testnevelés óra kevés ahhoz, hogy rendszeresen sportoló fiatalok kerüljenek ki az iskolákból, jelentősége sokkal inkább a különféle sportok kipróbálásának lehetőségében van, a mozgásélmény megélése, ismerőssé tétele az idegek, izmok számára, ami a későbbiekben nyitottá tesz különféle mozgásformák iránt.

Veress Réka, a Move Week magyarországi koordinátora elmondta, európai szinten egy millió embert kívánnak bevonni idén a programokba, melyhez Magyarország is jelentős számmal szeretne hozzájárulni. Eddig a legtöbb eseményt Székesfehérvárról regisztrálták, ahol már évek óta működik egy nyitott tornatermi program. De olyan kis települések is, mint Ácsteszér, csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Cegléd idén kiemelt eseménynek ad otthont október 1-én: a Szabadidősport Szövetség a Szépkorúak Testépítő Fesztiválján különleges programokkal, köztük tánccal, gerinctornával, fittball edzéssel, célra rúgással és-dobással valamint fürdőzéssel várja a résztvevőket. A Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség által szerte az országban aktivizálódott az egyetemi és főiskolai sportélet, a Magyar Diáksport Szövetség pedig október 3-án, a Diáksport napján legalább 120 perc aktív mozgással kapcsolódik be a programba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.