Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Október 18. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mégsem forintosítják a devizahiteleket?

Mégsem forintosítják a devizahiteleket?

Úgy tűnik, nem fogják forintosítani a devizahiteleket, de egyelőre csupán körvonalazódik a törvénytervezet. A Magyar Nemzet információi szerint november végén, december elején megszülethet az a törvény, amely rendezi a devizahitelesek helyzetét.

A lap úgy tudja, a Bankszövetség október végéig mindenképpen tesz majd javaslatot a probléma rendezésére, de ezt vélhetően nem fogja elfogadni a kabinet, és saját törvényt terjeszt be, ezt követően kezdődhet a huzavona. Egyértelmű és határozott szabályokat szeretne majd felállítani a törvényhozó. Az egyik probléma, hogy már most is van 130 ezer olyan hiteles, aki nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, és az ő szempontjaikat is figyelembe kell venni. A várható törvénytervezet mindenképpen építeni szeretne a horvát gyakorlatra.

Délnyugati szomszédunknál módosíthatják a fogyasztói hitelezésről szóló törvényt, amelyben megtiltanák a bankoknak, hogy újabb díjakat vezessenek be a hitelszerződések aláírása után, valamint köteleznék őket arra, hogy írásban értesítsék az ügyfeleiket az árfolyam és a kamatszint változásáról. Ennél is fontosabb, hogy azon hitelszerződések esetében, ahol a valutaárfolyam a visszafizetési időszakban húsz százaléknál nagyobb mértékben emelkedett, a kamatszint és a fix kamatmarzs nem lehet magasabb, mint a kezdő időpontban.

A kormány helyzetét erősíti, hogy az utóbbi időben négy ítéletben is helyt adtak a devizahiteleseknek a pénzintézetekkel szemben. Erre külön felhívta a figyelmet Orbán Viktor az Európai Központi Banknak írt válaszlevelében, amelyben leszögezte, hogy többek között a bíróságok ítélkezései is arra sarkallják a kormányt, hogy egyértelmű szabályozással éljen ezen a területen. Egyébként nem meglepő módon az EKB korábban amiatt aggódott, hogy Magyarország ne tegyen olyan egyoldalú lépéseket, amelyekkel rákényszerítené a bankokat, hogy a devizahiteleket konvertálják át forinthitelekké.

Közben az Európai Központi bank elnöke, Mario Draghi tájékoztatást kért Magyarországtól a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban – ezt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Reuterssel. A tárca levélben reagált az EKB elnökének, de hogy pontosan mit azt nem árulták el. Draghi az Európai Rendszerkockázati Tanács ülésén már figyelmeztette Magyarországot, hogy ne kényszerítsen egyoldalú lépéseket a bankokra a devizahitelek forintosítása ügyében. A magyar kormány november 1-jéig adott határidőt a bankoknak, hogy módosítsák a hitelszerződéseiket az ügyfelek javára, különben a kormány benyújtja az Országgyűlésnek saját javaslatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.