Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Szeptember 20. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Megszépül a városháza homlokzata

Megszépül a városháza homlokzata

Fontos állomásához, fordulópontjához érkezett a belváros rehabilitációja. Egy időben, különböző helyszíneken összesen tizenkét projekt van folyamatban, s heteken belül elérkeznek a kivitelezők a Szent István térhez ...

Fontos állomásához, fordulópontjához érkezett a belváros rehabilitációja. Egy időben, különböző helyszíneken összesen tizenkét projekt van folyamatban, s heteken belül elérkeznek a kivitelezők a Szent István térhez, melyet teljes egészében lezárnak majd a forgalom elől.

A városháza felújítása már javában zajlik.

A belváros rehabilitáció első üteméről a felállványozott városháza előtt tartottak sajtótájékoztatót (Fotó: Such Tamás)

Mint megtudtuk, a Szent István tér lezárására október elején lehet számítani, ehhez azonban a kapcsolódó beruházásoknak el kell készülnie. A legfontosabb, hogy a parkolóház megkapja a jogerős használatba vételi engedélyt, az ehhez szükséges hatósági felülvizsgálatok már megtörténtek, s mint arról már lapunk is beszámolt, a műszaki átadásra a nyár végén került sor.
- A városvezetés az új beruházások mellett nagy hangsúlyt fektet meglévő értékeink védelmére, megóvására. Ebbe a körbe tartozik a városháza, valamint a Szent István tér 8. szám alatti épület homlokzatának felújítása is – hallhattuk Vantara Gyulától. Városunk polgármestere azt is elmondta, hogy a Szent István tér 10. szám alatti, évek óta lakatlan, kihalt ház az utóbbi időben Békéscsaba egyik szégyenfoltja volt. Most ez is megszépülhet, s újra élet költözhet falai köz. Az önkormányzat szándékai szerint irodákat, üzleteket alakítanának ki az impozáns, régi épületben – tudtuk meg Vantara Gyulától.
Aki a városháza környékén jár, nyomon követheti, hogy az állványokon gőzerővel végzik munkájukat a szakemberek. Mint azt Ábelovszki Lászlótól, a kivitelezést végző, Átrimex Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a városháza Szent István téri homlokzatán valamennyi nyílászárót felújítják, beleértve a szárazkaput is. Az ablakok felújítása során a nyílászárók hőszigetelő képessége, hangszigetelése is javulni fog. A falfelület helyreállítása a lábazat feletti sávban megfelelő szárító vakolattal történik.

A teljes homlokzat a javítást követően új festést kap. Fontos tudni, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakmai felügyelete mellett történik valamennyi beavatkozás.Bár a szerződés szerint a kivitelezőnek 240 nap áll rendelkezésre, tehát a befejezési határidő 2013. április 17. lenne, a cégvezető elmondta: szándéka szerint ebben az évben szeretné befejezni a munkát. A Szent István tér 8. szám alatt lévő, műemléki környezetben lévő épület homlokzat-felújításához az utólagos falszigetelés, a tetőfelújítás, homlokzati nyílászárók felújítása, új nyílászárók elhelyezése tartozik, kiegészítve a bádogos szerkezetek cseréjével.

Gajdács Emese

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV