Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 13. 07:27, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megszűnik az extrém hideg

Megszűnik az extrém hideg

Az extrém hideg idő fokozatosan megszűnik, de még mindig hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap az MTI-vel.

Csonka Tamás azt mondta: az elmúlt időszakban mind a minimum-, mind a maximumértékek jócskán elmaradtak a februári átlagtól. A következő napokban csak némileg enyhül a hőmérséklet, így továbbra is hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál. Kifejtette: hétfő hajnalban az ország nagy részén mínusz 8, mínusz 15 Celsius-fok valószínű, de az ország északkeleti területein mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben mínusz 6 és 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

A hét folyamán fokozatosan enyhül az idő. Az éjszakai fagyok is enyhébbek lesznek. A mínusz 20 fok körüli értékek helyett mínusz 9, mínusz 3 fok körüli hőmérséklet valószínű.

Hétfő késő estig elsősorban az ország déli felében több helyen lehet számítani havazásra. Nagyjából 8, a déli határvidék közelében több mint 10 centiméter friss hó is eshet – mondta a meteorológus. Ezt követően szerdán lehet ismét havazásra számítani, ami a Dunántúlra jelentős enyhülést hoz. Ekkor helyenként már akár plusz 2 fokot is mérhetnek.

Emellett szerdától több helyen megerősödik majd a szél, amely csütörtökön viharossá is fokozódhat. A Dunántúlon akár az óránkénti 80 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordulhatnak – hangsúlyozta Csonka Tamás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának információi szerint jelenleg három megyében, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben elsőfokú – citromsárga – figyelmeztetés, vagyis ezeken a helyeken mínusz 15 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Hétfőre ugyanerre a három megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, szintén az extrém hideg miatt.

A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményéből. A szöveg szerint a Duna változatlanul erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett van összefüggő álló jég, mintegy 17 kilométer hosszban. A budapesti szakaszon partközelben található még nyílt víz, de a folyó 80 százalékán közel teljes a jégborítás, ami folyamatosan vonul le. A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, vastagsága általában 10-25 centiméter közötti, de helyenként eléri a 35 centimétert is. A közlemény kitér rá, hogy a Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága kismértékben tovább nőtt (15-30 centiméter).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni