Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Március 04. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Megújult alapokon újra lesz futsal Békéscsabán!

Megújult alapokon újra lesz futsal Békéscsabán!

Örömteli hírt jelentett be Turcsek Zoltán a kispályás labdarúgást kedvelők számára, hiszen hosszú évek után ismét lesz a megyeszékhelynek NB-s futsal labdarúgó csapata.

A tervekről és a részletekről kérdeztük Turcsek Zoltánt az FC Bodyform Békéscsaba technikai igazgatóját.

Az FC Bodyform Békéscsabát újra a futsal fellegvárai között szeretné látni

- Milyen céllal vágott bele ebbe a nem kis feladatba?
- A legfontosabb dolog számomra mindig az volt - mondja Turcsek Zoltán - hogy ha valamibe belekezdek, akkor azt a legmagasabb szinten végezzem, azonban a terv a futsal-ról nem kizárólag az én gondolatom volt, hiszen Szarka Zoli barátomnak is nagy álma volt már ez. Amit mi biztosítani tudunk számára, az egy működő egyesület és rendszer, melyet már csak „futsalosra” kell alakítani. A célunk, hogy a Békéscsaba városát újra bekapcsoljuk a futsal élet fellegvárai közé és a megyében a kispályás foci kedvelőinek minőségi labdarúgást tudjunk biztosítani egész évben, konkrétabban már az első évben az 1-4. hely valamelyikére szeretnénk odaérni.


- Mekkora népszerűségnek örvend a futsal Békéscsabán?
- Mivel sok éve nem volt már bajnoki futsal mérkőzés Békés megyében, ezért erre most nehéz lenne válaszolni, de a városi bajnoksága Békéscsabának országos szinten is elismerésre méltó. Azok a csapatok, melyek heti rendszerességgel bajnoki, kupa vagy csak egyszerű baráti mérkőzéseket játszanak nap, mint nap biztosan érdeklődőek lesznek az NB II-es csabai futsal csapatra is, hogy hogyan lehet ezt „nagyban” csinálni. Szeretnénk kialakítani egy olyan erős szurkolótábort, mely hosszútávon akár még a vidéki meccsekre is elkíséri a csapatot, természetesen először ehhez egy igen eredményes és a város által szerethető csapatot kell kialakítanunk.


- Mennyire zavarja össze a futsal, a Békés megyei labdarúgás meglévő térképét?
- A futsal nem a nagypályás futball ellen van, hanem vele együtt kell működnie. A futsal során sokat fejlődik a játékosok mozgáskoordinációja, labdaügyessége, és olyan elemeket tudnak tanulni, mint a gyors gondolkodás és a gyors rövid passzos játék. Úgy gondolom, hogy azok, akik nem tudnak elérni NB I.-es vagy NB II.-es szintet nagypályán, kiváló eredményeket érhetnek el a sportág kistestvérénél. Szerintem csak örvendetes lehet, hogy a játékosok a futsal csapatban megszerzett képességeiket kamatoztathatják a nagypályás klubjukban.


- Lehet-e már tudni valamit a keretről és a vezető edző személyéről?
- A keret kialakítását egy több lépcsős kiválasztó rendszer alapján fogjuk megtenni, melybe a megye 40 labdarúgóját fogjuk behívni, és melyből kialakítjuk a 15 fős végső keretet. Az edző személye már eldőlt, a nagypályán, kispályán és a futsalban is eredményesen dolgozó Kiss László lesz a 2012/13-as NB II.-es csapat, vezető edzője. A szakmai munka és a kiválasztás is az ő hatáskörébe tartozik. Az FC Bodyform Békéscsaba csapatát a Békéscsabai Rekreációs és Ifjúsági Sportegyesület fogja működtetni, melynek elnöke Szelezsán Endre, technikai igazgatója pedig jómagam. Az előzetes megbeszélések alapján a következő labdarúgókkal kívánjuk felvenni a kapcsolatot: Kapus posztra: Patka György (Méhkerék), Barabás István (Mezőberény), Korcsok Péter (Dánfok Vendéglő), Farkas Zsolt (Csorvás), Sztankó Ákos (Bcs. MÁV), Pluhár Gábor (Bcs. MÁV) Mezőnyjátékos posztra: Cseke Tamás, Sajben Gábor (Csabacsűd), Szarka Zoltán, Dohányos Zoltán, Bíró János (Bcs. MÁV), Nyéki Boldizsár, Miklya Miklós (Kondoros), Bondár Attila, Lukucz Mihály, Knyihár Dániel (Méhkerék), Litauszki Tamás, Bradák László (Vésztő, Hőterm), Tasi Róbert (Nagyszénás, FC Bodyform), Kardos Imre (Békés, Xilán), Gera Imre, Dinya Péter (Dánfok Vendéglő) Polczer Norbert (Szeged), Labos Pál (Sziszi Szita), Laksteter Jován (Hódmezővásárhely), Bíró Tibor, Bozsár Gábor (Magyarbánhegyes), Balogh Gábor (Gyula), Horváth Tamás, Pozsár Gábor (Bcs. Előre 1912 SE), Barcsay Attila (Doboz, Xilán), Takács Attila (Gerla), Nagy István, Tokaji Attila (Békés), Csákvári Zoltán, Csende Krisztián (Csanádapáca), Benyovszki János (Mezőberény), Vajgely György (Megyer-farm), Kovács Péter (Újkígyós, FC Bodyform), Zsombori Zsigmond (Gerla, Bészer).


- Lesz-e a csapatnak utánpótlás csapata?
- A terveink szerint 14 éves kortól szeretnénk utánpótlás csapatokat indítani a győri NB I-es futsal club mintájára. Az ott zajló munka kimagasló Magyarországon, célunk az ott látott utánpótlásbázis létrehozása Békéscsabán is. Nekik 10-19 éves korig minden korosztályban nagyszerű játékosaik vannak, annak köszönhetően, hogy rengeteg helyi iskolával van együttműködési megállapodásuk és maximálisan számíthatnak rájuk a klub az utánpótlás-nevelésben. Ezek az iskolai csapatok a Nemak-kupa keretei között egész évben folyamatosan versenyeznek, ügyesednek. A mi célunk is ugyanez, szerencsénkre városunkban két kiváló nagypályás utánpótlás bázis is működik a Szokolay és a Pásztor Foci suli révén, szeretnénk velük is szoros kapcsolatot kialakítani, hogy kölcsönösen segítsük egymás működését és eredményességét.


- Mikor kezdődik az aktív munka, hol lesznek a mérkőzések?
- A március hónapban 2 válogató napot is tartunk, és április végére tervezzük a végleges keret kialakítását. Az edzések májusban indulnak el – úgy gondolom, van mit behozzunk a vetélytársakkal szemben – és folyamatosan a szeptemberi rajtig, hetente 2-szer tartanak majd. Ezen időszakra próbálunk minél több edzőmérkőzést leszervezni főleg NB I-es csapatok ellen, hogy tanuljunk minden összecsapásból. A bajnoki rajt előtt 2 héttel kívánunk egy igazi közönségcsalogató mérkőzést játszani a magyar labdarúgó válogatottal, ahol a sportág megyei népszerűsítése lesz a cél, és ahol sok érdekességgel és meglepetéssel várjuk a kilátogató szurkolókat. A mérkőzéseinket a Főiskola sportcsarnokában szeretnénk játszani, mivel úgy gondolom, hogy az kellően családias és profi számunkra, ebben a témában már javában folynak a tárgyalások. A hazai mérkőzések napja hétfőnként lesz, mivel ez a futsal hivatalos játéknapja és Békéscsabán ezen a napon nagyobb sportesemény nincs. Remélem, a bajnoki rajton találkozunk majd minden labdarúgást kedvelő vezetővel, játékossal és szurkolóval!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt