Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 13. 09:24, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Mekkora üzlet az ingyenes telefonálás? - Microsoft-Skype: kezd összeállni a 8,5 milliárd dolláros puzzle

Mekkora üzlet az ingyenes telefonálás? - Microsoft-Skype: kezd összeállni a 8,5 milliárd dolláros puzzle

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Tony Bates már sokat elért azóta, hogy a Microsoft 8,5 milliárd dollárt fizetett az internetes telefonálási szolgáltatást nyújtó cégéért.

A statisztikákból igen szép történet kerekedik ki. Hét hónap alatt a szolgáltatást igénybe vevők száma minden hónapban 26 százalékkal közel negyedmilliárdra növekedett, tovább erősítve azt az állítást, amely szerint a Skype a fogyasztói internetszolgáltatások piacának igazi koronaékszere.

Ugyanakkor az üzletkötésről - a Microsoft történetének legnagyobb akvizíciójáról - akkor lehet majd végleges ítéletet mondani, ha a Microsoftnak sikerül mélyen beágyaznia a megvásárolt terméket hatalmas termékkínálatába, igazi Skype-élményt nyújtva olyan különböző platformokon, mint amilyen a windowsos PC-ké vagy az Xboxoké. E tekintetben Tony Bates - aki korábban a Skype vezérigazgatója volt, majd az üzletkötést követően a cég elnöke lett - és microsoftos kollégái még semmit sem tettek le az asztalra.

A termékek még váratnak magukra

"Továbbra is ígéretesnek és izgalmasnak tartjuk a dolgot, de igazából még nem láttuk, hogy megjelenne az egész termékskálán" - fogalmazott az üzlettel kapcsolatban a The New York Timesnak nyilatkozva Bill Whyman, az ISI nevű befektetési piackutató cég elemzője.
Idén az egyik fontos mérföldkő az lesz, amikor a Skype várhatóan elkészül a kommunikációs szoftver Windows 8-on futó előzetes változatával (a Microsoft zászlóshajójának számító, kiadásra váró átalakított operációs rendszerét úgy tervezték, hogy jól működjön érintőképernyős számítógépeken.) Elemzők szerint az az ötlet lehet az egyetlen indoka a kifizetett borsos vételárnak, hogy a Skype a Windowst és más Microsoft-termékeket különleges képességekkel ruházza fel.

Egyensúlyozás a laza póráz végén

Batesnek bonyolult egyensúlyozó szerep jutott a Microsoftnál.
Az üzlet részeként a Skype jóval hosszabb pórázra van engedve, mint más divíziók, így Bates a Szilícium-völgyben dolgozhat, ami nem utolsósorban annak szimbolikus jelentősége miatt fontos. Az időzónák szerint Svédországban, Észtországban, Luxemburgban, Prágában és Londonban elhelyezett irodáival a Skype az egyetlen olyan Microsoft-divízió, amely szinte teljes mértékben az anyavállalat seattle-i bázisának körén kívül üzemel.
A tágas Palo Altó-i irodájában adott interjúban Bates - egy megnyerő, 45 éves brit úriember - elmondta: ragaszkodott ahhoz, hogy dolgozói új, Skype-logóval ellátott biztonsági belépőkártyákat kapjanak, és ne a szokványos microsoftos badge-eket. "Megőriztük mind az identitásunkat, mind a cég autonómiáját" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Skype vezetője.
A függetlenséget demonstrálja az is, hogy asztalán egy Apple MacBook Air ékeskedik. Bár az Apple termékei hivatalosan nincsenek semmiféle tiltólistán a Microsoft-vezetők körében, ennek ellenére használatuk egyfajta - enyhe - szentségtörésnek minősül, hiszen a cégnél mindenki azon ügyködik, hogy a Windows zászlaját repítse a magasba.

Túl a Microsoft-platformon

A megfelelő távolság megtartása segítette a Skype-ot abban, hogy hű maradhasson küldetéséhez, amelynek lényege, hogy az emberek gyakorlatilag bármilyen, az internetre csatlakozó eszköz használatával hívásokat bonyolíthassanak le, és nemcsak azokkal, amelyeket valamilyen Microsoft-szoftver fut.
Az elmúlt néhány hónapban dobta piacra a Skype szoftverének a Google Android okostelefonokon, Sony hordozható játékkonzolokon, Comcast set-top boxokon és Apple mobileszközökön futó változatait. Az iPhone-okra és iPadekre ingyenesen letölthető alkalmazások - appek - sorában a Skype minden idők negyedik legnépszerűbb szoftvere.
Az, hogy milyen szinten épülnek be szoftverei más gyártók készülékeibe, különösen fontos szempont a Microsoft számára, hiszen a cég nyereségének túlnyomó többsége a Windowsból és a kapcsolódó szoftvertermékekből származik. Jóllehet ma még a legtöbb Skype-hívás Windows PC-ken zajlik, a Skype számára a növekedés útját vélhetően az új mobileszközök jelentik - ebben a kategóriában a Microsoft azért küzd, hogy meghatározó szerephez jusson.
Amikor egy évvel ezelőtt a Microsoft bejelentette a Skype megszerzésével kapcsolatos terveit, néhányan a szkeptikusok közül attól tartottak, hogy csak idő kérdése, és a Microsoft megkezdi a Skype besorolását saját termékeinek kommunikációs hálózatába, kezelve ezáltal mindazokat az okostelefonokat, táblagépeket és egyéb, nem microsoftos eszközöket, amelyeken a Skype futott.
Végül is az Apple is valami hasonlót csinált, amikor létrehozta FaceTime nevű videotelefon-szolgáltatást, amely csak iPhone-okon, iPadeken és Macintoshokon működik.

Elkötelezettség a keresztplatform-támogatás mellett

"Szeretnénk, ha a Skype a Windowson volna a legelső és a legjobb, de természetesen egy kommunikációs szoftver stratégiai szempontból tekintett értékét az adja, hogy minden platformon jól működik - fogalmazott nemrégiben egy interjúban Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. - Elkötelezettek vagyunk ez iránt a keresztplatform-támogatás iránt."
Az igen olcsó, illetve ingyenes internetes hívások töretlen népszerűsége révén a Skype használata az idei első negyedévben tovább növekedett: a hívások összidőtartama az előző év azonos időszakához képest 40 százalékkal megugorva elérte a 100 milliárd percet.

Viszont sem Bates, sem más Microsoft-vezető nem engedheti meg, hogy a Skype túlságosan függetlenné váljék. Szeretnék elkerülni ugyanis annak a helyzetnek a megismétlődését, ami annak idején történt, amikor a Skype-ot az eBay aukciós oldal vásárolta meg - 2,6 milliárd dollárért - 2005-ben. A Skype iránti érdeklődés akkor is szárnyalásnak indult, de amikor a várt szinergiák nem valósultak meg, az eBay - új befektetőket bevonva - egy külön vállalatként leválasztotta magáról az internetes hívásokra szakosodott céget.

A Microsoft azt tervezi, hogy a Skype-ot a Lyncbe, a vállalkozások számára szánt kommunikációs termékébe integrálja. Ugyancsak elsőbbséget élvez, hogy a Skype révén lehessen videokonferenciát folytatni a Microsoft Xbox 360-os konzolokon, bár ez a termék valószínűleg ebben az évben még nem lesz készen.
Bates szerint azt, hogy mennyire fontos a Microsoft számára az újonnan megszerzett terület, jól jelzi: a Skype jelenleg mintegy 400 szakember számára kínálhat álláslehetőséget.

Csalódás a Windows Phone-verzió

Mindazonáltal a Skype legfrissebb fejlesztése, a szoftver Microsoft Windows Phone operációs rendszert használó okostelefonokon futó változata komoly csalódást keltett. Amikor ugyanis a felhasználók bezárják windowsos telefonjaikon a Skype-alkalmazást, többé nem tudják fogadni a hívásokat. Hasonló helyzetben az iPhone-okon és más eszközökön a felhasználók értesítést kapnak a bejövő Skype-hívásról.
Brian O'Shaughnessy, a Skype szóvivője megígérte, hogy ezt a kényelmetlen hiányosságot kiküszöbölik a szoftver egy későbbi verziójában.
Az, hogy a Skype a Microsoft tulajdonába került, lendületet adott az anyavállalat arra irányuló erőfeszítéseinek is, hogy vezeték nélküli szolgáltatóként értékesítse a Windows Phone-készülékeit.

Csomagkoncepció és jövőkép

Stephen Elop, a Windows Phone-okat gyártó Nokia vezérigazgatója egy nemrégiben tartott konferencia résztvevői előtt kijelentette, hogy "a visszajelzések szerint a piaci szereplők azért nem kedvelik a Skype-ot", mert az olcsó és ingyenes telefonhívások révén elorozza a bevételeket a hagyományos telefonos vállalkozások elől.
A Nokia megbeszéléseket folytat a szolgáltatókkal arról, hogy csomagban értékesítsék a Nokia Windows Phone-okat a Skype-pal, valamint a nagy sebességű - és nagy jövedelmet hozó - adatcsomagokkal.
A Microsoft vezérigazgatója, Steve Ballmer - aki szorosan követi a Skype sorsának alakulását - szintén úgy véli, hogy a Skype nem akadályozza majd a Windows Phone-ok értékesítéseit. "Vélhetően minden hozzáértő szolgáltató tudomásul veszi, hogy a kommunikáció jövője egészen másképp alakul majd, mint ahogyan most fest a dolog" - fejtette ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése