Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Július 20. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Melegedés és hidegfront egy napon belül

Melegedés és hidegfront egy napon belül

A csütörtökön erősen felmelegedő időjárás miatt többen tapasztalhatnak koncentrációzavart, fejfájást, idegesebbnek, fáradtabbnak érezhetik magukat, míg a nap végén érkező markáns hidegfront ...

A csütörtökön erősen felmelegedő időjárás miatt többen tapasztalhatnak koncentrációzavart, fejfájást, idegesebbnek, fáradtabbnak érezhetik magukat, míg a nap végén érkező markáns hidegfront migrénes fejfájást okozhat az arra érzékenyeknél - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Darányi Mariann elmondta: jelenleg nincs front az ország felett, de intenzív melegedés zajlik a légkörben, dél, délnyugat felől. Késő délután viszont már északnyugat felől eléri az országot egy hidegfront. Ez a hőmérsékletváltozás pedig igénybe veszi az emberi szervezetet - tette hozzá.

A meteorológus szerint, akiknek volt bármilyen sérülése, törése, vagy ízületi ficama, műtétje, azok "különösen érzik" a hőmérsékletváltozást. Darányi Mariann hozzátette: megfelelő életmóddal, pihenéssel lehet a tüneteket mérsékelni.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat.


Ezenkívül az említett három megyében, valamint Vas, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megye, valamint Budapest területére a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
A Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál egyaránt elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavakon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, illetve vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.


Darányi Mariann elmondta, hogy a hidegfront mentén heves zivatarokra is számítani lehet, amelyek kíséretében az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekre, felhőszakadásra és jégesőre, akár 2-5 centiméter átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet.


A meteorológus azt is elmondta: mivel a hidegfront a déli, délkeleti megyéket később éri el, ott a napi középhőmérséklet pénteken 25 fok felett alakulhat. Ennek megfelelően az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre, Csongrád és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.
Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte 23-33 fok között alakul.

bkdi bri ksy

Forrás: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.