Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 02. 19:50, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Merkel Budapesten - Német kancellár: a pluralizmus, a béke és a szabadság jelenti Európa alapját

Merkel Budapesten - Német kancellár: a pluralizmus, a béke és a szabadság jelenti Európa alapját

A pluralizmust, a békét és a szabadságot nevezte "Európa alapjának" Angela Merkel a német nyelvű Andrássy egyetemen tartott előadásában hétfőn Budapesten, aki ezt követően hallgatók kérdéseire válaszolt.

A német kancellár azt mondta, hogy ezekért az értékekért kell síkra szállni most az ukrán konfliktusban, és ezek alapján kell a kontinens országainak közösen fellépniük a kisebbségek kirekesztése ellen. Ezeket az értékeket tükrözik a civil szervezetek és a független média is.
Az ukrán válsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, Oroszország cselekedetei szembemennek ezekkel az eszmékkel, az erősebb jogát próbálják a jog erejeként feltüntetni. Bírálta Oroszországot, hogy megsérti Ukrajna szabad és békés berendezkedését, és azt a jogát, hogy szabadon dönthessen sorsáról. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszországgal jó kapcsolatokat kell kialakítani, a biztonságot Oroszországgal együttműködve, és nem ellene kell megvalósítani.
Merkel hangsúlyozta, hogy a tavaly szeptemberi minszki egyezményt meg kell valósítani. Szerinte ettől függ "hozzáállásunk" az Oroszország elleni szankciókhoz. Ezek a szankciók veszteséget jelentenek az Európai Uniónak, de - mint hangsúlyozta - a szabadságot és a jogot tiszteletben kell tartani.
A párizsi vérengzésről szólva hangsúlyozta, hogy Európa nem hajolhat meg a terroristák ördögi logikája előtt. A franciaországi gyilkosságokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet az iszlamista terrorizmus és az antiszemitizmus fenyegetésére.
Európának valóra kell váltania a békéről, a jólétről és a szabadságról szóló ígéreteit, a társadalmi megosztottság helyett összefogás kell, olyan politikai berendezkedés, amelyben az ellenzék nem ellenség, hanem partner a vetélkedésben - hangsúlyozta. Azt mondta, hogy a többségnek, különösen ha ez nagy aranyú, mértéktartónak kell lennie, és védenie kell a kisebbségeket. A kancellár szerint az alkotmánnyal óvatosan és konszenzusra törekedve kell "bánni".
Angela Merkel kiemelte a sokszínűség fontosságát. Ezzel kapcsolatban Konrád György magyar író azon kijelentését idézte, hogy "gazdagok vagyunk, mert miénk ez a sokszínű kert". A sokszínűségből a legtöbbet kell kihozni, és harcolni kell az előítéletek ellen. A vallási és etnikai kirekesztésnek nem lehet helye a társadalomban - mutatott rá a kancellár, hangsúlyozva, hogy a társadalomban konszenzusorientált magatartásra van szükség.
A német kancellár visszaemlékezett arra, hogy Európa, a szabadság és a függetlenség eszméje milyen sokat köszönhet a magyaroknak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az 1956-os forradalom jelentőségét, valamint az 1989-es magyarországi határnyitást, kiemelve az akkori reformkommunisták és a polgári ellenzék szerepvállalását. A határnyitással kapcsolatban olyan iránymutató döntésről beszélt, amely - mint fogalmazott - megnyitotta a szabadsághoz és az egységhez vezető utat. "Mi, németek ezt soha nem felejtjük el" - hangsúlyozta a kancellár.
A magyar-német kapcsolatokat Angela Merkel szorosnak nevezte. "Gazdaságaink összefonódása példaszerű" - mondta, emlékeztetve arra, hogy hatezer magyarországi német vállalat 300 ezer magyarnak biztosít munkát. Ezt a tényt, az adó- és gazdaságpolitikai intézkedések meghozatalakor figyelembe kell venni - tette hozzá.
Beszédében a pluralizmus és a nyitottság, valamint a tolerancia fenntartása mellett legfontosabbnak az európai egység megőrzését nevezte. A kontinenst ki kell vezetni az adósságválságból - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy ezt a válságot még messze nem sikerült legyőzni. Szükségesnek nevezte a munkanélküliség, különösen a fiatalkori munkanélküliség elleni erőfeszítéseket.
Az egyetem tükörtermében mintegy nyolcvan hallgató kapott helyet, míg a többiek a szomszédos Andrássy teremből kivetítőn követhették az előadást.
Az előadást követően Angela Merkel az egyetemisták kérdéseire válaszolt, amelyek az Európa előtt álló feladatokat, a magyar-német kapcsolatokat, valamint a kancellár életútját érintették.
A Szegedi Tudományegyetem egyik diákja arról kérdezte a kancellárt, milyen a viszonya Orbán Viktor miniszterelnökkel. Angela Merkel a magyar kormányfőt olyan kollégájának nevezte, akivel szorosan együttműködnek. Orbán Viktor az európai egység érdekében kész a kompromisszumra, és mindent meg lehet vele beszélni - mondta.
Szólt ugyanakkor arról is, hogy nem mindenben értenek egyet a magyar miniszterelnökkel. Szavai szerint a liberális, illetve illiberális demokráciával kapcsolatban eltér a véleményük.
Az Andrássy egyetem egyik diákja a magyar miniszterelnöknek a bevándorlással kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatára utalva Németország, illetve az Európai Unió bevándorlási politikájáról kérdezte a kancellárt. Válaszában Angela Merkel a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az idegengyűlölet ne kapjon helyet a bevándorlás szabályozásában.
Utalt arra, hogy a bevándorlási politikával kapcsolatban Németországban is vannak viták. Fontosnak nevezte az unión belüli mozgásszabadságot. Az Európai Unión kívül érkezettek esetében azonban különbséget kell tenni a munkát keresők, illetve a politikai okokból száműzöttek, illetve az üldözöttek között. Az utóbbiakon segíteni kell - jelentette ki
Politikai pályafutásáról szólva a kancellár úgy fogalmazott, hogy az nem valósulhatott volna meg az 1989-es békés forradalom nélkül.
A beszélgetés végén Masát András rektor köszönetet mondott a kancellárnak a látogatásért, és átadta neki az Andrássy egyetem emlékérmét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során