Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 14. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Mert csodák itt is „teremnek”

Mert csodák itt is „teremnek”

Úgy hozta a sors, hogy az idei nyáron külföldieknek volt módon bemutatni szűkebb hazámat, Békéscsabát, s a környéket. Az idegenvezetés nem csupán egy alkalomra korlátozódott, több héten át, több kirándulást is közösen...

Úgy hozta a sors, hogy az idei nyáron külföldieknek volt módon bemutatni szűkebb hazámat, Békéscsabát, s a környéket. Az idegenvezetés nem csupán egy alkalomra korlátozódott, több héten át, több kirándulást is közösen tettünk meg, és én egyre csak ámultam és bámultam.

Születésem óta élek itt, azt se mondhatom, hogy ne lennék nyitott a szépségre, az érdekes helyszínekre; ha csak tehettem, megnéztem minden olyan helyet, ami valami élményt ígért. Eddig azt hittem, ismerem az otthonom, ám most rá kellett jönnöm, nem eléggé.

Ahogyan jártuk a várost, s a messziről jött vendégek rácsodálkoztak egy-egy szép épületre, lelkesen beszéltek az augusztus huszadikai programokról, elámulva csodálták a pósteleki kastélyt, élvezték a Körösök élő vizét, azon vettem észre magam, hogy lassan engem is elragad a hév. Mert bizony, van miben gyönyörködni, van min elámulni, s nem csupán az esztétikai élményt nyújtó tájról, vagy az épített környezetről beszélek, bár ezek is gyönyörűségesek.

Ópusztaszeren, a Feszty körkép lenyűgöző jelenetei előtt ezeréves történelmünkről, a magyarságot övező legendákról meséltünk a vendégeknek, s egyszer csak azt vettem észre, hogy az én hátamon is hideg futkos: van mire büszkének lenni, van, ami megpezsdítse a vérünket, ha nemzetünkre, elődeinkre gondolunk.

Ezek az élmények arra döbbentettek rá, hogy meg kell tanulnunk értékelni azt, amink van. Időről-időre újra fel kell fedezni közvetlen és kicsit tágabb környezetünket, időt kell szánni arra, hogy megálljunk és magunkba engedjük a szépséget, az élményeket. Mert igen is, van belőlük bőven itt, egészen közel hozzánk. Nem kell repülőre ülni, drága kalandtúrákra benevezni, ha költekezni, vagy éppen kikapcsolódni vágyunk. Csodák itt is bőven „teremnek”, csak észre kell vegyük őket.

Gajdács Emese

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 06. 09:47, hétfő | Sport

Két magyar a top 50-ben a tenisz-világranglistán, Marozsán újabb karriercsúcsa

A 36. helyen álló Marozsán Fábián és az 50. Fucsovics Márton révén két magyar is tagja a top 50-nek a férfi teniszezők legfrissebb, hétfőn kiadott világranglistáján.

2024. Május 06. 07:54, hétfő | Sport

A 125 éves Ferencváros gólrekordot döntött a Debrecen ellen

A bajnok és kupadöntős Ferencváros 5-1-re legyőzte a vendég Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén.

2024. Május 06. 07:53, hétfő | Sport

Miami Nagydíj - Pályafutása első sikerét aratta Lando Norris

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.