Városlista
2019. november 13, szerda - Szilvia

Hírek

2014. Május 12. 14:00, hétfő | PR
Forrás: (x)

Mi is az a liposzómális C-vitamin?

Mi is az a liposzómális C-vitamin?

Egyre többet hallani manapság az ún. liposzómális technológiával előállított C-vitaminról. Vajon tényleg annyira hatásos? És mégis mi a különbség a hagyományos és a liposzómális C-vitamin között? Ennek jártunk utána.

A C-vitamin a legnagyobb mennyiségben alkalmazott vitamin világszerte. Természetes úton sajnos nagyon kevés C-vitaminhoz jut a szervezet, mivel manapság már minden gyümölcsnek és zöldségnek lecsökkent a vitamintartalma. A C-vitamin ráadásul rendkívül érzékeny hatóanyag, felbomlik fény, levegő és hő hatására (pl. főzés, fagyasztás, hosszas tárolás). A pótlás tehát elkerülhetetlen, de egyáltalán nem mindegy, milyen készítménnyel pótoljuk!

Felszívódási problémák
A különböző tablettákban és kapszulákban lévő hatóanyagok hatékony felszívódását a környezeti feltételek mellett számos szervezetünkben zajló folyamat akadályozhatja. A hatóanyagok például a szájban és a nyelőcsőben lévő enzimekkel szemben hajlamosak „alulmaradni”, ez utóbbiak ugyanis elsőbbséget élveznek a felszívódási folyamatban. Emellett a különféle táplálék összetevők és a cukor jelenléte is befolyásolja, gátolhatja a felszívódást.

Miután a C-vitamin bekerül a szervezetbe, el kell jutnia az emésztőszervekig. Ez alatt az út alatt azonban hajlamos „elveszni” vagy sérülni. Így mire végül eléri az emésztőszerveket, azok már csak az eredetileg bevitt mennyiség töredékéhez jutnak hozzá. A C-vitamin jelentős része pedig – megterhelve ezzel akár a veséket – hasznosulás nélkül távozik a szervezetből. Minél nagyobb C-vitamin dózishoz jut a szervezet egyszerre, annál kisebb mennyiséget képes hasznosítani belőle. 1000 mg-os, hagyományos C-vitamin esetében a C-vitamin akár 80%-a kiürül anélkül, hogy a szervezet hasznosítani tudná!

Mi is az a liposzómális C-vitamin?

Forradalmi áttörés
A liposzómális C-vitamin forradalmi áttörés a C-vitaminok között. Ennek az új formulának a biohasznosulása ugyanis a legmagasabb a szájon át szedhető C-vitaminok között. A biohasznosulás azt mutatja meg, hogy egy hatóanyag milyen mértékben képes bekerülni a vérkeringésbe és onnan a sejtekbe.

A liposzómális technológiával előállított C-vitamin esetében a C-vitamint olyan természetes foszfolipid réteg védi, mely sejtmembránjainkat is alkotja. Mindegy mennyit viszünk be, a C-vitamin sérülés és veszteség nélkül, könnyen eljut az emésztőszervekig, ahol csaknem 100%-os hatékonysággal szívódik fel a véráramba, majd onnan a sejtekbe. Így nem ürül ki a szervezetből. A dózisok akár csökkenthetők is, hiszen a teljes hatóanyag mennyiség eljut oda, ahol ténylegesen hatnia kell. És ez a fő különbség a hagyományos C-vitaminokhoz képest, melyek esetében csupán a bevitt mennyiség kis része jut el a véráramig, és még kevesebb jut be a sejtekbe.

Felnőtteken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a liposzómális C-vitamin több mint 93%-ban szívódott fel a szervezetben, szemben a hagyományos C-vitaminnal, amelynek a felszívódása csupán 19%-os volt. Ennek megfelelően 600 mg liposzómális C-vitamin csaknem 3000 mg hagyományos C-vitaminnak felel meg.
A liposzómális technológiát – a különböző kutatásokban kimutatott hatékonyságának és számos előnyének köszönhetően – mára már számos esetben alkalmazzák. Terápiás értékét azóta is számtalan tudományos vizsgálat bizonyította.

Nem csak télen
Azt már tudjuk, hogy a C-vitamint nem csak az őszi-téli megfázásos időszakban érdemes szedni. Immunrendszerünk normál működését, a fáradtság csökkentését egész évben, így a tavaszi-nyári hónapokban is segíti. A legújabb kutatások szerint napi 300-1000 mg C-vitamin bevitel jelentősen hozzájárul a civilizációs betegségek – daganatok, szív- és érrendszeri problémák, allergia – elleni védelemhez.

A felszívódási problémák miatt több orvos szerint a legoptimálisabb az intravénás adagolás, melyet ma már kiegészítő kezelésként számos esetben alkalmaznak. Ez azonban normál esetben bonyolult, kényelmetlen és nem is olcsó.

A liposzómális technológiával előállított C-vitaminnal gyakorlatilag intravénás minőségű C-vitamin szint érhető el, mivel a felszívódási hatékonysága csaknem 100%-os. És már elérhető Magyarországon is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Megérkezett a tökéletes matrac? Az aloe vera matrac pozitív hatásai

Mi az az aloe vera matrac? Ez is csak egy újabb trend, vagy valóban pozitív hatással bír egészségünkre? Mivel tud többet, mint egy átlagos matrac? Érdemes vajon beszerezni egyet?

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Egy fedél alatt az ellenséggel

A családunkat nem választhatjuk meg, de a barátainkat igen. Vajon az ellenségeinkkel mi a helyzet?

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Rostban gazdag ételek

A gyerekek ízlése szerint ideális reggeli sajnos gyakran egyáltalán nem ideális táplálkozási szempontból. Hogyan tudjuk elérni, hogy elfogyjon a reggeli és még egészséges is legyen?

2019. Október 22. 17:13, kedd | PR

Munkahelyi étkeztetéssel bővítette tevékenységi körét a Jánosik és Társai Kft.

Jánosik és Társai Kft. egy évvel ezelőtt létrejött étkeztetési üzletága idén ősszel elnyerte a Siemens Gas and Power Budapesti Transzformátorgyár dolgozóinak és vezetőségének bizalmát.