Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 05. 07:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mikor lehet abbahagyni a vérnyomáscsökkentő szedését?

Mikor lehet abbahagyni a vérnyomáscsökkentő szedését?

A vérnyomáscsökkentés leghatásosabb módszere az életmódváltás mellett a gyógyszeres kezelés. Ma már erre számtalan fajta készítmény áll rendelkezésre, melyek természetesen kizárólag orvosi javallatra szedhetőek. Ezek legtöbbször segítenek az értékek normalizálásában, azonban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor szabad elhagyni a gyógyszereket? A választ Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistájától tudtuk meg.

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre

A normál vérnyomás a 140/90 Hgmm alatti érték, ennél magasabb esetén magas vérnyomás betegségről beszélünk. Ekkor alapos kivizsgálás után a szakorvos gyógyszeres kezelést is javasolhat, melyek általában viszonylag rövid időn belül ki is fejtik a hatásukat. Erre a célra több készítmény is áll rendelkezésre, melyek közül az orvos hosszas mérlegelés után dönt (ACE gátlók, ARB-k ( angiotenzin II receptor blokkolók) calcium csatorna gátlók, diuretikumok, Béta blokkolók, központi hatású szimpatikus idegi aktivitást csökkentő szerek, alfa-1 receptor blokkolók, direkt vazodilatátorok). Attól függően, hogy a beteg hogy reagál a kezelésre, előfordulhat, hogy változtatni szükséges a gyógyszer adagján.

Normális érték elérése után abba lehet hagyni?

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszer dózisának változtatása, esetleg elhagyása kizárólag orvosi javallatra történhet. Ennek oka az, hogy a normál érték „csupán” a készítményeknek köszönhető, és ha ezt az illető elhagyja azokat, akkor a vérnyomása ismételten megemelkedik.

„Az igaz, hogy a magas vérnyomás nem gyógyítható, ám megfelelő étkezéssel, kevesebb stresszel és rendszeres testmozgással az állapot nagymértékben javítható. Amennyiben az előírásokat és a kezelőorvos tanácsait is betartja– pl. kevesebb sófogyasztás, cigarettáról való leszokás-, akkor a vérnyomás értéke csökkenhet, ami alacsonyabb dózisú kezelést igényelhet, vagy akár a gyógyszeres terápia teljes elhagyását. Viszont bármiféle változtatás csakis orvosi utasításra történhet!”- mondja a tanárnő.

A hipertónia kezdeti stádiumában, amikor elsősorban a fizikai, szellemi túlterhelés, illetve a stressz váltja ki a tenzió emelkedést, az életmódváltás (pl. pár kg fogyás, rendszeres mozgás, dohányzás elhagyása stb.) és az átmeneti vérnyomáscsökkentő kezelés után pár hónappal akár el is hagyható a gyógyszer. Hasonlóképpen a terhesség utolsó hetében, vagy szülés során fellépő hipertónia is megszűnhet a szülés után pár héttel, akárcsak a menopauza által provokált hipertónia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.