Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélén áll

Minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélén áll

A Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a kihalás által leginkább fenyegetett ritka madarak százas listáját. A brit és amerikai szakemberek szerint a vadászat, az erdőirtás és a természetes élőhelyek fokozatos összeszűkölése nyomán minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.

A 9993 ismert madárfajra kiterjedő tanulmányukban a Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a száz legkülönlegesebb és legfenyegetettebb ritka madár listáját - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A különböző alkatú és méretű szárnyasok a világ több mint 170 országában élnek és 62 faj kizárólag származási országában fordul elő. Az adatok szerint a Fülöp-szigetek rendelkezik a legtöbb veszélyeztetett őshonos madárfajjal és az érintett országok közül Indiában fordul elő a százas lista legtöbb képviselője.

A világ evolúciós szempontból legkülönlegesebb és globálisan legveszélyeztetettebb (EDGE) madárfajainak százas listája az egyes populációkra vonatkozó becsléseket és trendeket tartalmazza, valamint különböző természetvédelmi stratégiákat is felvonultat. 'Muszáj megóvnunk ezeket a fajokat, hogy sikerüljön megőrizni a lehető legkiterjedtebb evolúciós történelmet' - húzták alá tanulmányukban a szakemberek.

A lista top tízes mezőnyében szerepel a Kambodzsa hivatalos madarának számító óriásíbisz (Thaumatibis gigantea), a kaliforniai kondor (Gymnogyps californianus), a kakapó vagy bagolypapagáj (Strigops habroptilus), a kagu (Rhynochetos jubatus), az erdei kuvik (Athene blewitti) és a majomevő sas (Pithecophaga jefferyi).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk