Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 08. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Minisztériumi vizsgálat után újra dolgozhatnak

Minisztériumi vizsgálat után újra dolgozhatnak

Munkahelyeket mentett meg a képviselő.
Közel kétezer családot érintett az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet Békés megyében végzett vizsgálata, amely alapján a szociális foglalkoztatásban lévők mintegy kéthar


Erdős Norbert országgyűlési képviselő

Nemrégiben kelt szárnyra a hír, hogy az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) kiadta Békés megyében első rehabilitációs szakértői vizsgálatát. A vizsgálat a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató cégek szakemberei körében komoly felháborodást eredményezett, mert szerintük számtalan jogtalanság eredményeként és belső utasítás végrehajtásának hatására került elutasításra minden 50 százalékos vagy az alatti munkaképességű ellátott.

A Békésen működő Szent Lázár Alapítvány munkatársai ennek apropóján keresték fel Erdős Norbert országgyűlési képviselőt. Az intézmény szakemberei tájékoztatták a képviselőt arról, hogy az ORSZI említett vizsgálata a szociális foglalkoztatásban lévők mintegy harmadát érinti, körülbelül kétezer családot. Ezzel a döntéssel kilökik a szabad munkaerőpiacra azokat a csökkent munkaképességűeket, akikről korábban már megállapították, hogy csak rehabilitációval foglalkoztathatók.

Az okozott anyagi és lelki válság eredményeként ők is a túlterhelt egészségügyre vagy az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokra akarnak majd támaszkodni.

Erdős Norbert ezek után szóbeli kérdést intézett a szaktárcához a csökkent munkaképességűeket ért újabb hátrányos döntés ügyében.

A miniszter helyett válaszoló államtitkár ugyan tagadta, hogy létezne olyan belső utasítás, amely szerint el kellene utasítani az 50 %-os vagy az alatti munkaképességű ellátottat, de elismerte, hogy szándékukban áll őket visszaterelni a szabad munkaerőpiacra.

A képviselői kérdésnek mégis lett hatása, mivel minisztériumi vizsgálat indult meg az ügyben.

A Békés megyei anyagokat - köztük a Szent Lázár Alapítvány anyagait is -, visszahívták, és újra elkészítették, és ahogy az Alapítvány munkatársai tájékoztatták a képviselőt, náluk minden korábban elutasított foglalkoztatott újra bekerült a támogatottak körébe.

A Szent Lázár Alapítvány szakemberei szerint, ha máshol is hasonló eredménnyel zárult a felülvizsgálat, mint náluk , akkor Erdős Norbert azzal, hogy felszínre hozta ezt az ügyet, Békés megyében több mint száz, míg országosan ezernél is több munkahelyet tudott megmenteni.

Hír6 


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.