Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 23. 09:55, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Mintegy 23 ezer köbméter fát döntött ki a vihar a Bükkben és a Mátrában

Mintegy 23 ezer köbméter fát döntött ki a vihar a Bükkben és a Mátrában

Mintegy 23 ezer köbméternyi fát döntött ki a viharos szél az elmúlt héten az Egererdő Zrt. területén, a Bükk nyugati részén és a Mátrában - tájékoztatta a társaság erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese pénteken az MTI-t.

Ugyan a károkat még nem összesítették, de az ítéletidő jelentős veszteséget okozott a Mátrában, a Nyugat-Bükkben és a Heves-Borsodi Dombságon mintegy 75 ezer hektárnyi területen gazdálkodó erdészeti társaságnak - közölte Urbán Pál.
Elmondta: a helyenként 80-100 kilométeres óránkénti sebességű szél olykor egész erdőrészeket letarolt.
A Bükk nyugati részén, összesen 20 ezer köbméternyi fát döntött ki a vihar; a legnagyobb károk Felsőtárkány, Bükkzsérc és Cserépfalu környékén keletkeztek. A Mátrában pedig mintegy háromezer köbméternyi fa esett áldozatául a viharos szélnek.
A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy az erdőtörvény előírja számukra a károsodott erdőrészek felújítását. A kár csökkentése érdekében, a természetvédelmi hatóságok hozzájárulásától függően, a kidőlt fákat feldolgozzák - mondta.
Hozzátette: ugyan folyamatosan végzik az erdei turistautak felújítását, ám a vihar utóhatásaként további fakidőlésekre kell számítani. Ezért arra kérik a kirándulókat, hogy fokozott figyelemmel túrázzanak.
Az állami tulajdonú társaság éves árbevétele eléri a 3 milliárd forintot. Közvetlenül 320 embernek, a kapcsolódó vállalkozásokban keresztül több ezer embernek biztosítanak munkát - mondta Urbán Pál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk