Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Augusztus 11. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

MSZP: Békésben ne erdősítsenek ezer hektár öntözhető földet!

MSZP: Békésben ne erdősítsenek ezer hektár öntözhető földet!

Állattartók használatába adná az öntözhető, erdősítésre szánt Békés megyei földeket az MSZP.

Békés megyében nem lenne szabad erdősíteni csaknem ezer hektárnyi, öntözésre alkalmas, kiváló minőségű állami termőföldet, a területet helyben lakó, állattartó gazdák részére kellene meghirdetni - közölte Gőgős Zoltán szocialista országgyűlési képviselő pénteken Békéscsabán.
A parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke pénteken Varga Zoltánnal, megyei szocialista országgyűlési képviselővel bejárta a Vizesfás, Tarhos, Békés és Sarkad között található, ezerhektáros állami földterületet. Ez jelenleg a Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában van, a Nemzeti Földalaptól a kezelői jogot a Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. kapta meg erdősítési célra.
Varga Zoltán elmondta: az erdőtelepítési terv néhány hónapja kapott országos visszhangot; szűkös földterületen gazdálkodó helyi állattartók kifogásolták, hogy a környezetükben lévő, ezerhektáros állami területet nem pályáztatják meg, annak jelentős részét erdősíti az állam.
Hozzátette, hogy egyre több visszajelzés érkezik hozzá állami földek bérbeadásáról és használatáról. Volt, ahol benzinkutas vállalkozó nyert a helyben lakó gazdálkodóval szemben, máshol olyasvalaki, aki onnan több száz kilométerre gazdálkodik - ismertette.
Gőgös Zoltán a terület bejárását követően tartott sajtótájékoztatón azt mondta: "nem szeretném, ha egyéni vagy szűk érdekcsoportok álláspontjai felülírnák a térségben működő agrárvállalkozások érdekeit, a mai délelőtt számomra arra volt jó, hogy a minisztérium vezetését személyes tapasztalataim alapján tudom szembesíteni a tényekkel".
Kiemelte: 300 hektárnyi erdő telepítése már megtörtént, de a maradék 700 hektár még "menthető" Vizesfás környékén.
Gőgös Zoltán problémaként említette, hogy a 700 hektárból mintegy 370 hektárt láthatóan már letárcsáztak, ami az erdőtelepítés megkezdésére utal, miközben a Vidékfejlesztési Minisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint a telepítésre nincs érvényes engedély. A képviselő ellentmondásosnak nevezte, hogy a tárca a még be nem erdősített területekre először kiírta a pályázatokat, majd azokat visszavonta.
Kitért arra, hogy az eddig sikerágazatként számon tartott agrárium teljesítménye az aszálykár miatt 2012-ben megtorpan, a kár becsült értéke országosan mintegy kétszázmilliárd forint. Gyors beavatkozásra lenne szükség a kormány részéről; az ágazati szereplőket segítené egy könnyen hozzáférhető forgóeszközhitel-csomag életbe léptetése vagy például az állami kukoricatartalékok növelése - fejtette ki Gőgös Zoltán az MTI-nek.
A képviselő kiemelte: célszerűnek tartaná, ha a kormány nem várna, és még az őszi munkák kezdete előtt döntene a kárenyhítési alap növeléséről.


brg bám bhi

MTI 2012. augusztus 10., péntek 16:16

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt