Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Június 18. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Múzeumok éjszakája - galéria

Múzeumok éjszakája - galéria

Tíz éve rendezik meg Magyarországon a Múzeumok éjszakáját. A hagyományosnak nevezhető eseményhez Békéscsaba muzeális intézményei is csatlakoztak.

Három intézményben – a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában, a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Munkácsy Emlékházban – zajlottak szombaton éjjel a különböző kulturális rendezvények.

A Jankay galériában és az emlékházban ingyenesek voltak a különböző programok, kézműves foglalkozások, míg a múzeumban olcsóbb belépőkkel és családi kedvezményekkel várták a látogatókat. A „Boszorkányvér” jegyében borkóstoló, különleges sajtok, ételek fogyasztása mellett a Cserebogár trió szórakoztatta a közönséget a Jankayban, s közben Berki Zita, Kolarovszki Zoltán és Kneifel Edit segítségével kézművesedhettek a kicsik és a felnőttek is. Prekop János világutazó ezúttal Tokioról tartott fényképes úti beszámolót, s misztikus utazáson is részt vehettünk táltos dobok segítségével a Tűz-kör Közhasznú Egyesület közreműködésével.

Közben, aki ellátogatott a Munkácsyról elnevezett muzeális intézményekbe, szintén izgalmakban bővelkedő programokon vehetett részt: az ingyenes tárlatvezetés mellett a zenéé, a táncé, s különböző előadásoké volt a főszerep. Az emlékházban korhű ruhában fogadták az érdeklődőket, az udvaron pedig zenei, kulturális produkciók szórakoztatták a látogatókat.


Még Munkácsyval is találkozhattunk ezen az éjszakán - kattintson a képre a galériáért (fotó: Such Tamás)

A múzeumban régészeti és természettudományos előadások mellett különleges csemegék tették izgalmassá az éjszakát. Kádár Ferkó fotószínházában élményfotózás tette felejthetetlenné az estét, közben bele-bele pingálhattunk Munkácsy festményeibe, fényvarázslatban is részünk volt a Light Scribblers csapat jóvoltából, s Munkácsy „élőszobrát” is megcsodálhattuk.

Vándor Andrea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát hétfőn - közölte a rendőrség a police.hu-n.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Nagy István: már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat