Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Április 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Narancsháború és a színek fesztiválja: a leghíresebb szabadtéri ünnepek

Narancsháború és a színek fesztiválja: a leghíresebb szabadtéri ünnepek

Május elsejével hivatalosan is megkezdődik a szabadtéri mulatságok időszaka. A jó idő közeledtével a Noguchi utánajárt, melyek a leglátványosabb, legizgalmasabb, legviccesebb ünnepek, amiket legalább egyszer érdemes látnunk életünk során.

#1: A világ legszínesebb helye: a Holi fesztivál

Indiában a tavasz kezdetét a „színek fesztiváljával” ünneplik. Az öt napig tartó rendezvénysorozat legfontosabb és leglátványosabb eleme, amikor az utcákon a fesztiválozók színes porral szórják tele egymást a hindu templomok előtt. Bár a szokás Európába is elkezdett begyűrűzni, az igazi élményt mindenképp érdemes helyben megtapasztalni. Azonban ne feledd: a napszemüveg jó szolgálatot tehet.

#2: A legsárgább nap: a Király napja

Hollandiában nem a munka ünnepe, hanem a király napja jelenti a tavasz igazi szenzációját. Április 30-án az egész országban beindul a „narancssárga őrület” nem csak az utcákon, hanem a csatornákon is. A forgatagnak te is könnyen a részese lehetsz, csak kapj fel egy nemzeti színű parókát a helyi utcai árusoktól, akik minden évben flúgos jelmezek sorával várják az érdeklődőket.

#3: A leggyümölcsösebb csata: narancsháború

A narancs az olaszországi Ivera városában is fontos jelkép. Az évről évre megrendezett fesztivál gyökerei a középkorra vezethetők vissza, a lényege pedig egészen egyszerű: a résztvevők addig dobálják egymást narancsokkal, amíg szusszal és gyümölccsel bírják. Ha kedvet kaptál a csatához, szerezz be védőfelszerelést; csak az idei évben 147 sérültje volt a rendezvénynek.

#4: A legtöbb hot dog: Nathan hot dog evő versenye

Számos szokás kapcsolódik az amerikai függetlenség napjához, az egyik közülük a tradicionális Coney Island-i hot dog evő verseny. A legenda szerint az első rendezvényt 1916-ban tartották, de igazán komoly figyelmet az elmúlt évek ádáz küzdelmei hoztak a megmérettetésnek: a nyertesek igazi nemzeti hősökké váltak. Ha úgy érzed, te is kipróbálnád magad, a jelentkezés előtt mindenképp lesd el a tavalyi győztes, Joey Chestnut stratégiáját az Extrem Sports Channelen, aki 68 hot dog 10 perc alatti elfogyasztásával tartja a rekordot. Nathan hot dog evő versenyét hétköznaponként 18:50-től követheted nyomon.

#5: A legvizesebb Buddha: Songkran

Április közepén köszönt be az újév Thaiföldön, amit a helyiek hatalmas vizicsatával ünnepelnek meg. A hagyomány onnan ered, hogy ilyenkor kell kivinni a Buddha szobrokat a templomokból lemosni. Napjainkban a szakrális tradíciók helyett inkább a mulatság kerül a középpontba, ezért takarító szett helyet inkább váltás ruhát vigyél magaddal, szükséged lesz rá; néhány éve a világ legnagyobb utcai vizipisztoly csatája zajlott le a Songkaran során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal