Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Április 29. 17:50, szerda | Helyi
Forrás: www.bekesmegye.com

Negyedik világbajnokságára készül Krasznai Eszter

Negyedik világbajnokságára készül Krasznai Eszter

Nemrégiben zajlott a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége által rendezett országos bajnokság, melyen a Békés Megyei Önkormányzat igazgatási referense, Krasznai Eszter szép sikereket ért el.

A hazai versenyen három kategóriában indult: szövegszerkesztésből bronzérmet nyert, és gépírásból is sikeres dolgozatot készített. A gyorsírásoktatás napjainkban visszaszorulóban van, azonban akik megtanulták ezt az írásformát, szívesen használják ma is. Eszter „B” kategóriában indult, és a 6. helyen végzett.

Gyors- és gépírni még középiskolában tanult, már ott kiderült, hogy fokozottan érdeklődik a gyors- és gépírás és a szövegszerkesztés iránt. Az érettségi után részt vett az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen, ahol kiváló eredményének köszönhetően felvételi mentességet kapott a Nyíregyházi Főiskola ügyviteli szakára. Bár a gyorsírást manapság kevesen használják, Eszter büszke arra, hogy olyan tudás birtokában van, amit nem sokan ismernek.

Középiskolás korában kezdte a versenyzést, és miután hamar sikereket ért el, rendszeressé váltak a megmérettetések. A legtöbb versenyen rendre dobogós helyen végez, összetett gyors- és gépíróbajnok, vb ezüstérmes jegyzőkönyvvezetésből, de számtalan érme, kupája van, és többször állhatott már fel a dobogó valamelyik fokára. A versenyeken való részvétel egyrészt elismerés számára, másrészt tudását is szinten tartja, bár munkája során, napi szinten használja mind a gyors-, mind a gépírást.

Miután a hazai versenyeken sikereket ért el, jogot szerzett arra, hogy nemzetközi megmérettetéseken is részt vegyen. 2004 óta indul nemzetközi versenyeken, világbajnokságon eddig három alkalommal vett részt, az idei lesz a negyedik. Bár a felkészülés nem könnyű, napi legalább két órát vesz el a gyakorlás, azt mondja, megéri, mert minden verseny nagy élmény, és a megmérettetéseknek köszönhetően számtalan országban járt már, „világot lát”. Az egyedüli, amit sajnál, az az, hogy egyre kevesebb az utánpótlás, junior versenyzők alig-alig vannak, ez is azt mutatja, hogy a gyorsírás háttérbe szorul, és a gépírásra sem helyeznek az iskolák akkora hangsúlyt, mint korábban.

A versenyeken azonban nem csak személyesen lehet részt venni, a világbajnokság előtt zajlik egy nemzetközi online gépíróverseny, ezt minden évben megtartják egy internetre kidolgozott programnak köszönhetően, több nyelvből is. A versenyzők saját jelszóval léphetnek be a felületükre, minden versenydolgozatot csak egyszer lehet megírni. Így a világ versenyzői utazás nélkül tudják összemérni „erejüket”. A verseny már zajlik, május 9-ig lehet megírni a dolgozatokat. Eszter ezen a megmérettetésen is részt vesz, több nyelven megírja majd dolgozatát.

A nemrégiben lezajlott országos bajnokság fontos volt minden haza versenyző számára, de még fontosabb az 50. világbajnokság, amit idén Budapesten szerveznek. A júliusi erőpróbára már készülnek a versenyzők - Eszter is gyakorol minden nap - és abban biztosak lehetünk, hogy ott is előkelő helyen végeznek majd versenyzőink.

Sok sikert Eszter!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.