Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem adtak gumit a somogyi fiataloknak, rendet tett a kormányhivatal

Nem adtak gumit a somogyi fiataloknak, rendet tett a kormányhivatal

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és a Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség közleményben tudatta, hogy a hatályban lévő törvény értelmében az óvszer, mint fogamzásgátlás céljából alkalmazható eszköz nem minősül szexuális terméknek, így annak kiszolgálását, értékesítését 18. életévüket be nem töltött személyek esetében sem lehet megtagadni.

Az elmúlt időszakban a fiatalkorúak több esetben jelezték a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv egészségfejlesztéssel foglalkozó munkatársainak, hogy gumióvszer vásárlásakor egyes kereskedelmi egységekben elkérik a személyi igazolványukat, és amennyiben nem töltötték be a 18. életévüket, úgy az értékesítést megtagadják.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (továbbiakban: Fgytv.) 16/A § (2) bekezdése értelmében tilos tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére szexuális terméket értékesíteni, illetve kiszolgálni. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az óvszer, mint fogamzásgátlás céljából alkalmazható eszköz – figyelemmel az Fgytv. 2. § v) pontjára – a törvény alkalmazásában nem minősül szexuális terméknek, így annak kiszolgálását, értékesítését 18. életévüket be nem töltött személyek esetében sem lehet megtagadni.

A szexuálisan aktív fiatalok egészségének megóvása – így különösen a nemi úton terjedő betegségekkel szembeni védelem, a nem kívánt terhességek elkerülése – érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a 18 év alattiak e fogamzásgátló eszközhöz hozzájuthassanak, ezért az e termékeket forgalmazó kereskedelmi egységek a jogszabályi előírásoknak megfelelő értékesítési gyakorlatot folytassanak - áll a kormányhivatal közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk