Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 24. 14:09, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Nem hisznek Iránnak

Nem hisznek Iránnak

Az amerikai védelmi miniszter „erősen kétli”, hogy az irániak bármilyen titkos adatot ki tudtak volna csikarni abból a pilóta nélkül amerikai robotrepülőgépből (drónból), amelyet a múlt évben fogtak el.

A kolumbiai fővárosba érkező Leon Panetta viszont aggodalmát fejezeti ki amiatt, hogy Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök intenzív kapcsolatokat ápol néhány dél-amerikai kormánnyal. „Tapasztalataim alapján kötve hiszem, hogy képesek lennének erre” – mondta Panetta a drónnal kapcsolatban.

Vasárnap a nagy hatalmú iráni Köztársasági Gárda egy magas beosztású parancsnoka kijelentette: az iráni hadsereg megépíti a decemberben elfogott drón mását. A szakértők adatokat nyernek ki az amerikai felderítő eszközből – mondta el Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, a Köztársasági Gárda repülési részlegének főnöke. Amerikai tisztségviselők elismerték, hogy elvesztettek egy RQ-170 Sentinel típusú drónt Irán fölött, de azt mondták, az irániaknak nehéz lesz bármilyen adatot is kinyerni a szerkezetből.

Teherán elsősorban az Egyesült Államok-ellenességükről ismert baloldali vezetésű dél-amerikai országokkal – Ecuadorral, Bolíviával és Venezuelával – épített ki szoros kapcsolatokat. Panetta megjegyezte: szerinte ez a terrorizmussal összefüggő kérdéskör, ezért az egész világot aggodalommal tölti el.

Panetta Bogotában kezdte meg hétfőn dél-amerikai körútját. Kolumbiából Brazíliába és Chilébe vezet az útja. Tárgyalásainak központi témaköre a drogcsempészet elleni harc. Megérkezése után elmondta, hogy a Pentagon felfüggesztette a kolumbiai prostituáltbotrányban érintett katonák biztonsági jogosultságát.

Panetta még hétfőn ellátogatott a Bogotá melletti Talemaida katonai támaszpontra, ahol amerikai kiképzők az afganisztáni lázadók elleni harcban szerzett tapasztalataikat adják át a kolumbiai kormányerőknek. Jóllehet a két konfliktust nem vethető teljesen össze, az Egyesült Államok számára hasznosak lehetnek a kolumbiai hadseregnek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezettel szembeni hosszú és véres háborújából levont tanulságai. Kolumbiát pedig az út mentén elhelyezett robbanóeszközök – Afganisztánban ezek szedik a legtöbb halálos áldozatot – elleni küzdelemben szerzett amerikai tapasztalatok segíthetik. Panetta a támaszponton bejelentette, az Egyesült Államok megkönnyíti, hogy Kolumbia tíz helikoptert – öt Black Hawk harci helikoptert és öt polgári gépet – vásároljon tőle.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.