Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. December 22. 07:20, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Nem volt hatása a nukleáris biztonságra a Leningrádi Atomerőmű üzemzavarának

Nem volt hatása a nukleáris biztonságra a Leningrádi Atomerőmű üzemzavarának

Nem volt hatása a nukleáris biztonságra a Leningrádi Atomerőmű 2. blokkjában december 18-án történt üzemzavarnak

- közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern magyar kommunikációs partnere, a Kotimex PR, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern honlapján hétfőn megjelent hivatalos jelentésre hivatkozva.
Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint az atomerőmű 2. blokkját a személyzet december 18-án moszkvai idő szerint 13 óra 50 perckor az utasításoknak és szabályoknak megfelelően leállította, miután a turbinacsarnok egyik helyiségében, egy légtelenítő nyomáscsökkentő berendezésénél gőz képződött.

Az üzemzavar következtében semmiféle radioaktív kibocsátás nem történt, a háttérsugárzás az üzemzavar idején és azóta is a normális értéken belül van - írták.

Kiemelték: az üzemzavar a nukleáris eseményeket besoroló nemzetközi INES skálán nullás alatti besorolású volt, azaz nem volt nukleáris biztonsági szempontból jelentősége, és nem volt jelentésköteles.

A 7 fokozatú INES skála 1990 óta szolgál a nukleáris események egységes értékelésére. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 2-es besorolást meghaladó, a határértéket minimálisan meghaladó kibocsátással járó üzemzavar esetén 24 órás határidőt javasol a NAÜ tagországok értesítésére, illetve a kibocsátással nem járó, nullás és 1-es besorolás esetén is, amennyiben az "adott ország határain túl ezt a közérdek indokolja" - áll a tájékoztatásban.

A Szentpétervártól 40 kilométerre nyugatra, a Finn-öböl mellett található Leningrádi Atomerőmű 4 blokkja közül jelenleg az 1., 3., és a 4. blokk üzemel 3000 megawatt összteljesítménnyel, valamint folyamatban van a Leningrádi Atomerőmű 2-es két VVER-1200-as típusú blokkjának építése is - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.