Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Február 18. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Nemzetiségi vezetők a generációk együttéléséért

Nemzetiségi vezetők a generációk együttéléséért

Mintegy száz résztvevő érkezett megyénkből, s az ország több pontjáról a Vasutas Művelődési Házba, ahol Lonovics László festőművész és a ház 35 éves történetére visszatekintő tárlatmegnyitóval ...

A megjelenteket dr. Csicsely Ilona képviselő, a megyei szlovák önkormányzat elnöke köszöntötte.

Mintegy száz résztvevő érkezett megyénkből, s az ország több pontjáról a Vasutas Művelődési Házba, ahol Lonovics László festőművész és a ház 35 éves történetére visszatekintő tárlatmegnyitóval vette kezdetét a XXI. Nemzetiségi Vezetők Országos Találkozója.

Túriné Kovács Márta, a polgármesteri hivatal osztályvezetője méltatta Lonovics László több évtizedes művészi tevékenységet, pedagógiai munkásságát. Bizony jól esett a téli zimankóban a Fényeső, a Himnusz, a Piramis című képek meleg színösszeállítást élvezni: a léleknek is felüdülés volt. A tárlat részét képezte az a fényképes tablóbeszámoló is, amely a művész tanítványainak szlovákiai alkotótáborban készített munkáit mutatja be: Juhos Petráét, Boldószki Eszterét, Németh Dóráét és Andor Adriánét, akik lengyel és szlovák fiatalokkal közösen azt a feladatot kapták, hogy felelevenítsék népművészet motívumainkat a mai, modern életkörülmények közé alkalmazva.


Az Orosházi úti óvodások műsorát követően Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke az elidegenedésről, az ember elmagányosodásáról beszélt, amelyre gyógyírt kínálhat a kultúra. Utóbbit azonban minden generációnak meg kell tanulnia, hiszen nem örökölhető – mondta. E gondolathoz kapcsolódott az idei konferencia mottója is: „2012 Európa éve – Generációk egymásért”. A délutáni előadások is e témakört ölelték fel neves előadók tolmácsolásában. Balogh József tanácsos a megyei képviselő-testület nevében üdvözölte a nemzetiségi vezetőket és bemutatta a megyénkben élő tizenhét nemzetiséget. Dr. Oláhné Szász Ilona a tanár, szerkesztő-író a nemzedékek meghatározásából indult ki előadásában, s első lépésként a generációk közti kapcsolat megteremtését emelte ki. Szólt továbbá az Európai Unió programjairól is. Az előadók közt üdvözölhettük Kovács Pál, nyugalmazott evangélikus lelkészt, és Kucseráné Szabó Máriát, az Erzsébethelyi Általános Iskola igazgatóját, akik a generációk együttéléséről, a fiatalok és az idősek gyakorlati együttműködését ismertették saját területükön.


A Háziasszony Klub farsangi süteményekkel kedveskedett és Békéscsaba nevezetességeit, farsangi hagyományait, borait, disznótoros szokásait is megismerhették a konferencia résztvevői, akik szombaton a X. Csabai farsangra is meghívást kaptak a vasárnapi záró tapasztalatcsere előtt.


Vándor Andrea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói