Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Augusztus 19. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Nigéria két műholdat bocsátott útjára

Nigéria két műholdat bocsátott útjára

Két műhold állt nemrégiben Föld körüli pályára, amelyeket Nigéria indított el annak érdekében, hogy részletesebben is megfigyelhessék az időjárási változásokat.

A szerkezetek fontos küldetést teljesítenek, az afrikai országot ugyanis gyakran sújtják természeti katasztrófák - a szakértők abban reménykednek, hogy a megfigyeléseknek köszönhetően a jövőben időben felkészülhetnek ezekre.

A műholdakat - a NigeriaSat-2-t és a NigeriaSat-X-et - azonban nem Nigériából, hanem a dél-oroszországi Jasznyi kilövőbázisról indították el egy Dnepr rakéta segítségével. A projekt megvalósulásában és felügyeletében emellett brit tudósok is segítenek az afrikai országnak - írja a BBC.

Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan méltatta a sikeres kilövést, és elmondta: ismét egy fontos lépést tettek annak érdekében, hogy az űrtechnológiát a nemzet fejlődésének elősegítésére használják fel.

Különösen fontos ez a Száhel-övezetben fekvő ország számára, hiszen erre a területre a szélsőséges időjárási körülmények és a gyakori természeti katasztrófák jellemzőek. A remények szerint a műholdak segítenek majd abban, hogy ezekre az eseményekre a lakosságot időben fel tudják készíteni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: műhold

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni