Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 10. 14:22, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Nulla energiás házat mutat be a MAKÉSZ a Construmán

Nulla energiás házat mutat be a MAKÉSZ a Construmán

Az Európai Unióban 2020 után már csak közel nulla energiamérlegű házak épülhetnek, egy ilyen nulla energiás házat a szerdán nyitó Construma kiállításon is megtekinthetnek a látogatók.

Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának, a MAKÉSZ-nek az elnöke a szakkiállításon tartott sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten elmondta: egy nulla energiás készház ára 30 százalékkal drágább a hagyományos készházhoz képest, négyzetméterenként 260 ezer forint körüli összegért már felépíthető.
A kiállításon felépített házban bemutatják a nulla energia eléréséhez szükséges eszközöket és megoldásokat. Az első lépés a ház jó hőszigetelése, a működtetéséhez szükséges minimális energiát pedig megújuló forrásból kell előállítani - mondta az elnök.
Bemutattak egy farostból készült szigetelőanyag-újdonságot, a már ismert természetes alapanyagú hőszigetelő, a használt újságpapír mellett. A másik újdonság a vályog vakolat, amely magába szívja a lakásban keletkező kellemetlen szagokat, például a dohányfüstöt.
A nulla energiafelhasználás eléréséhez napkollektort és napelemet szerelnek a házak tetejére. A napkollektor adja a meleg vizet és rásegít a fűtésre. Az energiafelhasználás mérlege úgy lesz nulla, hogy a napelemek által termelt, pillanatnyilag felesleges energiát betáplálják a hálózatba, majd csúcsidőben onnan visszavásárolják.
Kárpáti József elmondta: felújítással is nulla energiássá tehető egy ház, de nem biztos, hogy megéri, miután 3 millió forintnál kezdődik egy átlagos családi ház energiát megtakarító felújítása.
A tájékoztatón idéztek egy uniós összehasonlítást, amely szerint egy energetikailag C-kategóriás, azaz átlagos, a követelményeknek megfelelő ház éves fogyasztása négyzetméterenként 160 kilowatt Magyarországon, Nyugat-Európában mindössze 50-80 kilowatt. A megtakarításnak tehát van tere, különös tekintettel arra, hogy az EU-ban 2020 után már csak közel nulla energiás házak épülhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során