Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 17. 14:21, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Nyakunkon az újabb válság – külső pénzügyi csomagra van szüksége Magyarországnak?

Nyakunkon az újabb válság – külső pénzügyi csomagra van szüksége Magyarországnak?

Recesszió várható az eurózónában az év végére, ez pedig a külkereskedelmi kapcsolatokon keresztül negatív hatással lesz a magyar gazdaságra.

A növekedésére vonatkozó jövő évi előrejelzések folyamatosan romlanak és egyre nő a recesszió kockázata. További nem piacbarát lépések pedig fokozzák az esélyét egy nagymértékű tőkekivonásnak az országból.

A Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemző részlege és a Budapesti Gazdasági Forum konferencia szerint a negatív külső környezet és a romló magyar kilátások miatt Magyarországnak meg kellene fontolnia egy külső pénzügyi csomag igénybevételét.

Történelmi időket élünk, az európai intézményrendszer romjaiban hever. Csak hetek, hónapok kérdése, hogy a görög csőd újra megindítsa az adósságválság dominósorát. Elemzők technikai értelemben vett recessziót sem zárnak ki az eurózónában a negyedik negyedévben.

Egyre többen vannak, akik szerint azonnali intézkedések kellenek ahhoz, hogy az európai bankrendszert ne érje óriási csapás, vagy, hogy az eurózóna egyben maradhasson. A történések Magyarországra is jelentős hatással vannak az európai unió egyes országaival fennálló szoros külkereskedelmi kapcsolatok miatt.

Szakértők a 2012-es magyar GDP-kilátásokkal kapcsolatosan nem túlságosan bizakodóak; a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemző részlege például lefelé módosította az előrejelzését és jelenleg 0,5 százalékos GDP-növekedésre számít, ugyanakkor egyre nagyobb esélyét látja a jövő évi recessziónak.

Várakozásaik szerint a nettó export növekedéshez való hozzájárulása gyengülni fog, és a frankhiteleseket célzó mentőprogramok összességében gyengítik a lakossági fogyasztást, illetve rontják a bankok hitelnyújtási hajlandóságát. Mindez tehát rövid távon tovább tompítja a belső keresletet.

A magyar reformfolyamattal kapcsolatos befektetői megítélés vegyes képet mutat; elemzők összegségében jónak tartják a bejelentett szerkezeti átalakításokat, ugyanakkor a reformok radikális jellege rövid távon sokkot okozhat a gazdaságban, tovább rontva a növekedési kilátásokat. A Royal Bank of Scotland erős kockázatot lát abban, hogy ha tovább folytatódnak a nem piacbarát lépések, akkor akár jelentős tőkekivonás is bekövetkezhet. Magyarország úgy tudna védekezni a negatív külső környezet ellen, ha megfontolná egy új elővigyázatossági IMF-hitelkeret igénybevételét.

Itthoni elemzők is úgy látják, hogy az IMF hitelkeret biztonságot jelentene, még akkor is, ha jelenleg nincs rá szükség.

„A jelenlegi bizonytalan gazdasági körülmények között könnyen előfordulhat az a helyzet, hogy az országnak szüksége lesz a hitelkeretre. A magánnyugdíjpénztárak felszámolásából befolyt bevétel miatt a költségvetés egyelőre tarthatónak tűnik, de ez nem tart ki a jövő évre.A globális válságból való kilábalás egyre lassul, ezért nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy újra az IMF hitelére szorulhatunk” – hangsúlyozta Madár István egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Fórum 2011 konferencia moderátora.

„Magyarországnak fokozni kell a védekező képességét, a pénztartalékát és a legrosszabbra kell felkészülnie. Véleményem szerint egy új nemzetközi hitelprogram ismét erősítené a befektetőkben a bizalmat, hogy a magyar reformfolyamatok helyes irányba mennek”- tette hozzá Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemző részlegének ügyvezető igazgatója, a Budapesti Gazdasági Fórum konferencia 2011 előadója.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.