Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Június 22. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Békéscsaba Megyei Jogú Város

Nyári meleg, por, útfelbontások, változó utcakép

Nyári meleg, por, útfelbontások, változó utcakép

Megújul Békéscsaba belvárosa.

A belváros rehabilitáció I. ütemében megvalósuló beruházások javában folynak, a Békéscsaba belvárosában közlekedők napról napra változó utcaképpel találkoznak.
Többek arcán egyszerre döbbenet és érdeklődés ül ki – mi is történik a már megszokott utcákban. Békéscsaba második legnagyobb beruházásának kivitelezési munkái során a megyeszékhely olyan városközpontot kap, amely méltó helyszíne lesz kulturális rendezvényeknek, társadalmi eseményeknek az átmenő forgalomtól terhelt „főutca”, barátságos közösségi térré alakul.
Az utak, közterületek, közművek építés-felújítás kivitelezési munkáit a SADE- Magyarország Mélyépítő Kft. végzi.
A belváros rehabilitáció teljes költsége 1.923.185.860,- Ft, amely finanszírozása 57%-ban pályázati forrásból történik.

Hol tart a belváros rehabilitáció?
A beruházás első lépéseként épülő, az Irányi utca felől megközelíthető parkolóház szerkezetépítési munkálatai befejeződtek, jelenleg a lakatos munkákat, az épületgépészeti és elektromos berendezések szerelését végzik. A parkolóház várhatóan július végére elkészül, az augusztusra tervezett műszaki átadást követően az autósok is birtokba vehetik a létesítményt.
Az Irányi utca és a Szabadság tér által határolt Andrássy úti szakaszon a sétálóutca korábbi növényágyásait bontják és a régi térköveket szedik fel. Kicserélték az elavult vízvezetékeket, és kivágták azokat a platánokat, amelyek a korábban végzett fakoppos vizsgálat során betegnek bizonyultak. Az Univerzál áruház - IBSEN Ház közötti szakaszon eltávolították a cserjéket, így lehetővé vált a szökőkutak, vízjátékok műtárgyainak szerkezetépítési munkáinak megkezdése, és a csapadékcsatorna építése is. A kivitelezési munkákat a napokban kezdik el. Ezen a területen várhatóan szeptember végére elkészül az új térburkolat is és megszűnik a forgalomkorlátozás.
Az Andrássy úton felszedett térköveket újrahasznosítja a város, egy részüket a Csaba utcába tervezett kerékpárút építésére használják fel, a fennmaradó mennyiségből pedig az önkormányzati intézmények szükségleteit biztosítják.
A beruházás megvalósulásával a jelenlegi szűk tér kinyílik, tágasabb belvárosi térré válik, amely helyet ad a környező éttermek, kávézók teraszainak és látványában, funkciójában egységesen kapcsolódik a Szent István térhez.
Várhatóan szeptembertől a gépjármű forgalom elől teljesen lezárják a Szent István teret, az ott kezdődő felújítási munkák miatt. Itt is kicserélik az ivóvízhálózat vezetékeit, megtörténik az útburkolat cseréje, megújulnak az épület homlokzatok, zöldfelületeket alakítanak ki. Jelenleg az ivóvíz vezetékek cseréjét végzik a Luther utca felől a Szent István tér felé haladva. A rekonstrukciós munkák előreláthatólag 2013. június végén fejeződnek be.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben