Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Augusztus 02. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyelvvizsga hiány miatt sok a kiadatlan diploma

Nyelvvizsga hiány miatt sok a kiadatlan diploma

Bár a kormány elképzelései szerint néhány éven belül a felsőoktatásba való belépés feltételévé kellene tenni legalább egy nyelvvizsgát, a hallgatók jelentős részének még a végzés idejére sem sikerül megszereznie a nyelvtudást igazoló papírt. A probléma néhány kivétellel szinte minden intézményben jelentkezik, van olyan főiskola, ahol a diplomák felét nem tudják kiadni - írja a Magyar Nemzet,

Ma már nemcsak a multinacionális cégek, de a magyar vállalatok is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy leendő munkatársaik beszéljenek idegen nyelveken, sőt a kormány tervei szerint néhány éven belül a felsőoktatási felvételin is feltételül szabnák a nyelvvizsgát. Az intézmények évről évre több tízezer diplomát tartanak vissza azért, mert a hallgatók tanulmányaik végére sem tudják bemutatni az oklevél kiadásához elengedhetetlen nyelvvizsga-bizonyítványt.

A Nyíregyházi Főiskolán például már ötezer fölé kúszott azon végzősök száma, akik nem vehetik át oklevelüket. Mint azt Kovács Zoltán rektorhelyettes a Magyar Nemzettel közölte, egy adott évben a diplomák mintegy ötven százalékát kell visszatartaniuk a fenti okokból. A lap úgy tudja, a Szent István Egyetemen is ugyanezzel a gonddal küzdenek, a gazdasági, agrár- és egészségtudományi karon a diákok fele nyelvvizsga nélkül jut el a záróvizsgáig, és többségük még ekkor sem tud értékelhető tudásról számot adni. Az Edutus Főiskolán még rosszabb az arány: az idén februárban záróvizsgázó hallgatók kétharmada nem vehette át a diplomáját.

A nyelvvizsgaprobléma sajnos a neves egyetemeket sem kerüli el. A Pécsi Tudományegyetem végzősei közül az alapképzéseken és régi főiskolai–egyetemi képzéseken tanulók 20–24 százaléka – évi ezer–ezerötszáz hallgató – nem ünnepelhet a diplomaosztón, és több ezer oklevél porosodik a Debreceni Egyetem tanulmányi osztályán is. A Magyar Nemzet információi szerint körülbelül két-kétezer visszatartott diplomát számoltak össze a Miskolci Egyetemen és az egri Eszterházy Károly Főiskolán, a Széchenyi István Egyetemen és az Óbudai Egyetemen a végzősök csaknem húsz százaléka késik a nyelvi papír megszerzésével.

Ha kevés is, de azért van néhány olyan intézmény, ahol szinte mindenki időben átveheti a végbizonyítványát. Ebbe a körbe kizárólag a vezető egyetemek: az ELTE, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Műegyetem tartozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.