Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 02. 15:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Krónika (Orbán Viktor felszólalása, pártreagálások)

OGY - Krónika  (Orbán Viktor felszólalása, pártreagálások)

A kormányfő beszédével, illetve az arra adott reagálásokkal kezdődött az Országgyűlés hétfői ülése napirend előtt.

Tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdetett Orbán Viktor miniszterelnök: ennek részeként a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek pedig ezentúl választhatják majd a - vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket kiváltó - 16 százalékos kisvállalati adót.

Jobbik: Európa nem indult el a növekedés útján

Vona Gábor (Jobbik) hangsúlyozta: pártja minden olyan intézkedést támogat, amely bajba jutott társadalmi csoportoknak segít, de most nem erről van szó. Szerinte a kormány próbál a saját rossz gazdaságpolitikája után futni, kapkod szerinte a jelenlegi helyzet egy rossz gazdaságpolitika és egy rossz társadalompolitika lecsapódása. Hangsúlyozta: a költségvetés megvalósíthatatlan, mert megalapozatlanok a benne foglalt számok.
A brüsszeli EU-csúcs kapcsán Vona Gábor leszögezte: nem igaz, hogy Európa elindult a növekedés útján, ehelyett csak egy bankmentő-csúcstalálkozó volt a hétvégén, amelyen próbáltak növekedést "imitálni". Szerinte a valódi válság egy strukturális válság, az egész EU rossz irányba megy, a bankokba tömött pénz pedig "lyukas hordóba megy". Vona Gábor kiemelte: népszavazást kellene Magyarországon kezdeményezni az uniós tagsággal kapcsolatban.

LMP: a kormány gazdaságpolitikája megbukott

Jávor Benedek (LMP) egyetértett abban, hogy az EU mély válságba süllyedt és az eddigi megoldási próbálkozások nem jártak sikerrel, mert nem kezdtek semmit az eurózóna tagjai és az azon kívüli tagállamok között húzódó mély strukturális válsággal, de a most hétvégi döntések sem kezelik ezt a helyzetet. Ezzel szemben az LMP szerint szükség lenne egy pénzügyi felügyeleti rendszerre az EU-n belül, valamint olyan pénzügyi mechanizmusokra, amelyek képesek a fejlettségbeli különbségeket kezelni az unión belül.
Leszögezte: ez elmúlt két év gazdaságpolitikája nem a sikerhez, hanem katasztrófához vezet. Szerinte a miniszterelnök által bejelentett tíz pont nyílt beismerése annak, hogy az elmúlt két év gazdaságpolitikája csődöt mondott és a kormány az LMP korábbi terveit valósítja meg a célzott járulékcsökkentéssel.

MSZP: a kormány megtalálta az előző kormány terveit

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető örömtelinek nevezte a kohéziós pénzek zárolásának megszüntetését, valamint szintén jó hírnek nevezte, hogy az EU tudomásul vette: megszorítások helyett növekedésre kell fektetni a hangsúlyt és a magyar kormány is belátta ezt. A miniszterelnök által bejelentett 10 pontban megfogalmazott cél a legveszélyeztetettebb társadalmi rétegek megsegítésére Mesterházy Attila szerint helyes. "Talán megtalálták a minisztériumban az előző szocialista kormány dokumentumait" - fogalmazott. Leszögezte ugyanakkor: ezekhez a célokhoz mindenképpen munkahelyekre lenne szükség, amihez viszont növelni kellene a külső és belső fogyasztást, de a kormány nem ebben az irányban halad. Hangsúlyozta azt is: a kormány nem teljesítette az ígéreteit az adócsökkentésről, a munkahelyteremtésről és a gazdasági növekedésről sem.
Az MSZP-s politikus három javaslattal is élt: gyorsítani kellene az uniós források felhasználását, meg kellene határozni egy euróbevezetési menetrendet, valamint egy növekedési és foglalkoztatási tanácsot kellene felállítani.

KDNP: támogatják az intézkedéseket

Harrach Péter (KDNP) arról beszélt, hogy az EU-n belül három kérdés van napirenden: a válság kezelése, a nemzeti érdekek képviselete és az unió belső reformja és jövője. Ez utóbbi szerinte nem csak strukturális, hanem elvi kérdés is. A válság kezelésével kapcsolatban hozzátette: szkeptikus a gyors és sikeres rendezésben, de örömét fejezte ki, hogy Magyarország példát mutat ezen a területen.
Hangsúlyozta: a tartós munkanélküliek és a gyermeknevelésből a munka világába visszatérők védelme KDNP-s kezdeményezésre került a munkahelyvédelmi akció intézkedései közé, de a többi pontos is támogatja a kisebbik kormánypárt. Harrach Péter ugyanakkor beszélt arról is: nem érti, hogy az ellenzéki pártok miért "fanyalognak" ezeken az örömteli intézkedéseken.

Fidesz: minél hamarabb készüljenek el a 10 pontot tartalmazó törvények

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt: szomorú, hogy az ellenzéki pártoknak nincsenek konkrét mondanivalójuk a magyar munkavállalóknak, hiszen szinte egyetlen javaslat, vagy bővítés sem hangzott el a miniszterelnök által bejelentett akciócsomaghoz. A 2002 és 2010 közötti MSZP-kormányok munkahely-teremtési intézkedéseiről szólva leszögezte: annak hatására jelentősen nőtt a munkanélküliek száma és csökkent a foglalkoztatottság. Ráadásul szerinte az MSZP példaképei Bokros Lajos és Bajnai Gordon, "a két nagy megszorító".
Mesterházy Attilához szólva Rogán Antal úgy fogalmazott: "ha mi minden papírt megtalálnák a minisztériumokban, amiket keresünk, akkor Önök közül sokan már nem ülnének itt közöttünk."
A Jobbik és az LMP képviselőinek szólva arról beszélt: "ne akarjanak a szocialisták bukott gazdaságpolitikájával kapcsolatban közös platformra helyezkedni az MSZP-vel", mert az elmúlt 8 év bebizonyította, hogy a progresszív adórendszer "a múlt bukott ügye".
Az Orbán Viktor által bejelentett 10 pontot a Fidesz frakcióvezetője "nagyon fontos előrelépésnek" nevezte, amelyet a nagyobbik kormánypárt támogat és felkérte a kormányt, hogy még az Országgyűlés nyári szünete előtt dolgozzák ki és nyújtsák be az intézkedéseket tartalmazó jogszabályokat, hogy nyáron le lehessen folytatni a társadalmi és szakmai vitákat és aztán ősszel az elsők között lehessen elfogadni az új törvényeket.

(Orbán Viktor viszonválasza)

A miniszterelnök szerint az ellenzék a kormánnyal szembeni kritikákon túl támogatja az általa bejelentett javaslatokat. Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásának viszonválaszában védelmébe vette a gazdasági minisztert, aki "hangsúlyozottan nem liberális, sikeres és történelmi tetteket hajtott végre".

A kormánypárti képviselők hozzászólásaira reagálva közölte: a kormány több mint egy éve dolgozik a Harrach Péter (KDNP) által vázolt családi csőd intézményének megvalósításán. Rogán Antalnak (Fidesz) válaszolva azt mondta: a munkahelyvédelmi akcióterv részeit a javaslatok kidolgozása után jelentette be, így azok július 9-éig vagy 12-éig beterjeszthetők a Ház elé.
"Ha az ellenzéki haraphatnékot és a kormánnyal szembeni dühöt lepattogtatom az ellenzéki pártok hozzászólásairól, akkor az alatt én azt találom, mintha önök támogatnák a javaslatokat" - mondta. Mesterházy Attilával közölte: nehéz megértenie, hogy az MSZP miért tesz folyamatosan kísérletet arra, hogy megvédje a 2002 és 2008 közötti kormányzást, "mert az védhetetlen".
Az adórendszerrel kapcsolatos javaslatokról szólva kijelentette: hiába kéri az ellenzék, hogy állítsa vissza a kormány a 2010-ig érvényes adórendszert, mert az munkahelyellenes, vállalkozásellenes és családellenes volt, ezért az emberek leszavazták. A tények iránti tiszteletlenségnek értékelte azt a kijelentést, hogy a kormány a gazdagoknak kedvezne. Szerinte a középosztályhoz tartoznak a megsegített devizahitelesek.
Orbán Viktor védelmébe vette a gazdasági minisztert, Matolcsy György szerinte olyan tetteket hajtott végre, amelyeket egyetlen kormány és egyetlen gazdasági miniszter sem vállalt. Nélküle nem lenne bankadó, multiadó és nem lenne a családokat támogató adórendszer - mondta. "Magyarországon végre egy hangsúlyozottan nem liberális, sikeres és történelmi tetteket végrehajtó gazdasági miniszter van" - tette hozzá Orbán Viktor.
Jávor Benedek (LMP) hozzászólására reagálva feltette a kérdést: miért kellene csökkenteni az Európai Unión belüli versenyképességi különbségeket? Szerinte, Magyarország számára onnantól, hogy elérte az átlagot, hátrányossá válna, ha valaki művi úton korlátozná a versenyképességi különbségeket. Az ország pedig - mint mondta - nem átlagos akar lenni, "mi meg akarjunk nyerni az Európai Unióban zajló gazdasági versenyt, mi akarunk lenni Európa legversenyképesebb gazdasági rendszere, és azt gondolom, hogy erre Magyarországnak, bár nagyon mélyről indult, de jó esélyei vannak".
Az uniós eljárásról azt mondta: a hétvégén megfogalmazott javaslatok nem lezárt kérdések, most kezdődik a vita róluk, épp ezért arra utasította a gazdasági minisztert és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetését, vizsgálják meg, milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járhat az országnak egy eurózónás bankunióhoz való csatlakozás.
A miniszterelnök a Jobbik politikusait arra kérte, mérlegeljék kijelentéseik következményét, mert, mint mondta, a legmélyebb felelőtlenség, amellyel valaha találkozott külpolitikai vitában annak kijelentése, jó lenne, ha az 500 millió embernek otthont adó Európai Unió összeomlana. "A magyar embereknek az az érdeke, hogy az Európai Unió és benne az eurózóna sikeres legyen" - ismételte meg a kormányfő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk