Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Augusztus 13. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

'Olimpiai dobogós a magyar forint'

'Olimpiai dobogós a magyar forint'

Hosszú felkészülési periódus előzte meg a magyar forint éremszerzését az olimpián. A dobogó tetején álló versenyző és háttérben örömkönnyeket morzsoló szurkolók látványa azonban minden fáradozást megért. Az év eleji selejtezők során közel sem voltak ilyen fényesek a kilátások – mondják az Equilor elemzői.

A kemény alapozás közben tomboló sérüléshullám láttán a szurkolók is kételkedve néztek a közelgő események elé, hát még a háttérben dolgozó szakemberek. A feltámadás szinte a semmiből jött, viszont majdnem mindenkit magával ragadott. Az előfutamok során sorra döntötte a csúcsokat a magyar forint. A döntőben pedig csak pár tizeddel maradt el az első helyezettől, azonban így is büszke lehet a teljesítményére a 275-ös új országos csúcs beállításával.

A háttérben sokan tiltott szerek használatáról suttognak, azonban a megoldás ennél jóval egyszerűbb. A magyar kamatszint a régió többi országához képest magasnak számít. A piaci pánik elülésével a biztonságosabbnak vélt amerikai, német kötvények helyett – nem mellékesen a minimális kamatot az infláció el is viszi – előtérbe kerülnek a kockázatosabb, de nagyobb hozamot ígérő befektetések, mint pl. a magyar államkötvények. Ebben az esetben pedig a magas kamatkülönbözet a „carry trade” malmára hajtja a vizet, ami erősíti a forintot és relatíve drágává teszi a forinttal szembeni spekulációt.

Amennyiben nem kerülnek újból előtérbe a perifériás országok (görög, spanyol, olasz stb.) adóssággondjai és nem indul el kamatemelési ciklus világszerte – erre egyelőre vajmi kicsi az esély –, akkor már csak egy komolyabb faktorra kell figyelni. Még mindig jelentős szereppel bír az EU/IMF tárgyalások alakulása. A 2013-as költségvetés fenntarthatósága nagyban függ a kamatkörnyezet alakulásától és a jegybank megadóztatásától remélt összegektől. Az IMF delegáció álláspontja ez ügyben egyértelmű. Nem lehet megadóztatni a jegybanknál parkoltatott betéteket. Ha e miatt bukik a tárgyalások pozitív végkimenetele, akkor az Equilor elemzői szerint nagyon könnyen újra a 290 forintos szintek fölé ugorhat a forint kurzusa. A londoni olimpia végeztével a magyar csapat aranyérmeinek számolgatása helyett a tőkepiaci események kerülnek vissza a fókuszba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.