Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2011. November 28. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Orbán: A zsenik mennek, de nem jönnek

Orbán: A zsenik mennek, de nem jönnek

Néhány hete hazaérkezett Spanyolországból Puskás Ferenc labdarúgó-legenda teljes hagyatéka.

A serlegeket, érmeket, zászlókat és az egyéb ereklyéket Felcsúton állítják ki, a húszbőröndnyi felbecsülhetetlen értékű kincsnek a nemrég elhunyt Makovecz Imre által tervezett Puskás Ferenc Akadémia épülete ad otthont.


Orbán Viktor kormányfő átveszi a Puskás-hagyaték egyik legértékesebb darabját Puskás Ferenc özvegyétől (Fotó: HT)



Puskás Ferencné, Erzsébet néni adta át a hagyaték utolsó darabját Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki az akadémia alapító tagja is egyben. Az özvegy az 1952-es helsinki olimpián nyert aranyérmet nyújtotta át a kormányfőnek – ez az érem a sporttörténelem egyik legfontosabb ereklyéje, hiszen a díj megszerzése után kapta a magyar labdarúgó-válogatott az Aranycsapat titulust. A hagyaték hazaszállítását két évig készítették elő, Felcsútra azonban csak múlt héten érkeztek meg azok a ládák, amelyek a futball-legenda kincseit tartalmazzák. A kormányfő Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulóján tartott ünnepélyes ceremónián elmondta: az akadémia megalapításához a korábbi elvesztett választás után kezdtek neki, akkor volt idejük egy ekkora vállalásra. Orbán Viktor leszögezte: nagy fájdalom, hogy sorban mennek el a zsenik, de a legnagyobb baj, hogy nem jön nyomukban az utánpótlás. – Öcsi bácsi jó ember volt. Az akadémián azt tanítjuk, hogy a jó focista rendes ember is. Ennek a hagyatéknak a bemutatása hozzásegítheti a fiatalokat ahhoz, hogy a zsenik ne csak menjenek, hanem jöjjenek is – mondta Orbán Viktor, aki megígérte, hogy Öcsi bácsi emlékéhez és zsenialitásához híven vigyázni fognak Puskás Ferenc tárgyi hagyatékára, örökségére is. A múzeum mellett hamarosan megalapítják a Puskás Intézetet, amely számos kutatómunka műhelye lesz, és a hagyaték kezeléséről is gondoskodni fog.
Nagy Orsolya

Forrás: HT

Címkék: foci, Puskás Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.