Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Augusztus 21. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor és az ASEAN főtitkára is beszédet mond a nagyköveti értekezleten - ELŐZETES

Orbán Viktor és az ASEAN főtitkára is beszédet mond a nagyköveti értekezleten - ELŐZETES

Orbán Viktor miniszterelnök és Szurin Picuvan, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) thai főtitkára is beszédet mond szerdán 104 külföldi magyar misszióvezető előtt, az idei nagyköveti értekezleten, Budapesten.

A kormányfő és a délkelet-ázsiai szervezet főtitkára mellett Martonyi János külügyminiszter is felszólal a négynapos eseményen, ezek a beszédek sajtónyilvánosak.
Az évenként megrendezett nagyköveti értekezleten a magyar külpolitika és Magyarország nemzetközi kapcsolatainak széles spektrumával foglalkoznak, értékelik az előző időszakot és megtárgyalják a következő év munkájának irányait.
A tavalyi tanácskozáson mondott beszédében Orbán Viktor kiemelte, arra kell felkészülni, hogy az euróválság nem múlik el a következő néhány hónapban, évben, és az európai gazdaság nem kerül ki a folyamatos támadások fókuszából a következő 8-10 évben. Arra is kitért, hogy Európában bevetté váltak azok a nem ortodox gazdasági intézkedések, amelyek miatt a magyar kormányt korábban össztűz alá vették.
A kormányfő akkor arra is felhívta a külképviselet-vezetők figyelmét, hogy a következő 15-20 év a szövetségkötések versenyéről szól. Az a jó külpolitika, amely nem kérdőjelezi meg a transzatlanti elkötelezettséget, de emellett a lehető legintenzívebb együttműködésre törekszik Kínával, Oroszországgal, az arab világgal vagy a felemelkedő közép-ázsiai térséggel - hangoztatta.
Míg a korábbi években általában az euroatlanti térség egy politikusát kérték fel vendégelőadónak, az idén Szurin Picuvan beszél a magyar külképviselet-vezetőknek. Az ASEAN főtitkárának meghívása beleillik a kormány által meghirdetett globális nyitás politikájába.
Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára korábban a globális nyitás legsikeresebb irányának az ázsiai térséget nevezte, mint mondta, Magyarország eredményesen építi kapcsolatait Kínával, Japánnal, a Koreai Köztársasággal, Indiával és az ASEAN országaival. Az EU és az ASEAN "a világ két legsikeresebb integrációja" - fogalmazott.
Az ASEAN 1967-ben alakult regionális nemzetközi szervezet, tíz tagállamának (Brunei, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Mianmar, Szingapúr, Thaiföld és Vietnám) összlakossága 600 millió. Ha az ASEAN tagjai egy országot alkotnának, a világ kilencedik legnagyobb gazdasága lennének.
A korábbi nagyköveti értekezletek külföldi vendégei között volt Hubert Védrine francia külügyminiszter 2001-ben, Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosa 2003-ban, Colin Powell amerikai külügyminiszter és Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője 2004-ben.
A tavalyi esemény keretében közös misszióvezetői értekezletet tartottak az osztrák nagyköveti karral Pannonhalmán, ahol felszólalt a vendégként Magyarországra érkező Franco Frattini, az olasz diplomácia akkori irányítója is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben