Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 14. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti

Oroszország - A Moszkvai Újságíró Szövetség szerint veszélyben vannak Politkovszkaja munkatársai

Oroszország - A Moszkvai Újságíró Szövetség szerint veszélyben vannak Politkovszkaja munkatársai

A Moszkvai Újságíró Szövetség azt kérte szerdán az orosz főügyésztől, hogy vizsgálja ki, veszélyben van-e a Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettesének és munkatársainak az élete.

Annak a lapnak az alkalmazottairól van szó, amely a hatalom elleni éles bírálatairól vált híressé, és amelynek a 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkaja is dolgozott.
Az újságírók érdekvédelmi szervezete most azért aggódik az ott dolgozók életéért, mert Szergej Szokolov főszerkesztő-helyettest egy múlt hétfőn megjelent cikk miatt állítólag halálosan megfenyegette Alekszandr Basztirkin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője. Ezek után Dmitrij Muratov főszerkesztő a lap szerdai számában nyílt levélben követelt biztosítékot Basztirkintól arra, hogy a lap újságíróinak, elsősorban a főszerkesztő-helyettesnek nincs veszélyben az élete.
A Novaja Gazeta főszerkesztője Basztirkinnek írt nyílt levelében kifogásolta, hogy a Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője egy Moszkva környéki erdőbe szállítatta Szokolovot, és ott fenyegette meg a főszerkesztő-helyettest.
Muratov szerint az orosz nyomozóhatóság vezetőjének haragját Szergej Szokolovnak a lap június 4-i számában közölt cikke váltotta ki. Abban a szerző felháborodását fejezte ki amiatt, hogy egy dél-oroszországi faluban történt gyilkosság egyik vádlottja mindössze 150 ezer rubeles büntetéssel megúszta az ügyet. A lap a jelenlegi orosz hatalmat, így Basztirkint is összefüggésbe hozta szervezett bűnözői körökkel.
Moszkvában több újságírót őrizetbe vettek a rendőrök, mert a Novaja Gazeta újságírói mellett tüntettek a Szövetségi Nyomozó Bizottság moszkvai székháza előtt. Köztük volt az Eho Moszkvi rádió főszerkesztő-helyettese, a Kommerszant FM munkatársa is több kollégájuk társaságában. Az újságírókat később elengedték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése