Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Augusztus 03. 13:30, szombat | Belföld
Forrás: mti

Ötvenkét alkotás versenyez a Bujtor István Filmfesztiválon

Ötvenkét alkotás versenyez a Bujtor István Filmfesztiválon

Ötvenkét alkotás szerepel a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjában,

a 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő seregszemlét augusztus 17. és 20. között tartják Balatonszemesen.

A tizedik alkalommal megrendezendő eseményre a művész életműve nyomán valamilyen titokkal, bűnüggyel, rejtéllyel, humorral és kacagással, az emberi élet sokszínűségével, továbbá költészettel kapcsolatos filmmel lehetett nevezni - olvasható a szervezőknek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kitértek arra, hogy a seregszemlét a Latinovits Emlékmű Alapítvány, az Aktor Produkció, a myspace produkció, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Latinovits Művelődési Ház, valamint a balatonszemesi önkormányzat szervezi és az elmúlt egy évben készült, vagy még be nem mutatott játékfilm, dokumentum- és ismeretterjesztő film, animációs, fikciós és kísérleti rövidfilm, továbbá versfilm kategóriában hirdette meg filmes alkotók és alkotóközösségek számára. A nyilvános vetítésre kerülő filmeket százhat alkotás közül választották ki.

A vetítések között rövid beszélgetésekre kerül sor a készítőkkel, a Janisch Attila, Kalász József, Kiss László, Wiegmann Alfréd rendezők, továbbá Pindroch Csaba és Verebes Linda színművészek alkotta zsűri pedig értékeli a beválogatott filmeket, majd dönt a kategóriák győzteseinek járó Bujtor István-díj odaítéléséről - tették hozzá.

Kiemelték: a fesztivál számos érdekességet tartogat az érdeklődőknek, például a balatonszemesi kikötőből induló Bujtor-hajók kirándulni viszik a családokat, a művelődési háznál kézműves vásárra, ugyanott és a szemesi sétányon Bujtor István kedvenc ételeinek kóstolójára várják a látogatókat.

Az Ötvös Csöpi-filmeket sorrendben lehet megnézni, vászonra kerül A Pogány Madonna, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Csak semmi pánik - jegyezték meg. Hozzáfűzték: Bujtor István emlékek előtt kiállítással is tisztelegnek, amelyen a közönség megtekintheti a Pogány Madonnát, az Ötvös Csöpi-filmek első darabjának szimbólumát.

A szervezők jelezték, hogy a fesztivál programját színházi előadások, koncertek, slam poetry-előadás, tűzshow és egyebek mellett tűzijáték is színesíti.

Az eseményről bővebb információk a Bujtor István Filmfesztivál Facebook-oldalán olvashatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.